Hungerspelen och Fatta eld

Länge stod Hungerspelen i min bokhylla, och senare också fortsättningen, Fatta eld. Jag lockades inte alls av böckernas framsidor och ordet ”framtidsroman” i baksidestexten fick mig att välja andra böcker att läsa istället. Jag har aldrig gillat sf eller fantasy och trodde att denna bok hörde till någon av dessa genrer. Till slut så plockade jag ändå upp Hungerspelen, efter att ha irriterat mig på att så många bokbloggare har hyllat dessa böcker. Det tog inte lång stund förrän jag läst ut Hungerspelen och snabbt sträckläste jag Fatta eld också. Ja, böckerna är värda att hyllas. Och ja, jag väntar andäktigt på att den tredje och avslutande delen i triologin ska komma ut (den kommer i oktober). Böckerna kommer som film också så småningom.

Hungerspelen är en tävling på liv och död som går av stapeln en gång om året och direktsänds i TV. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan 12-18 år ut för att delta. Ungdomarna lottas fram och därefter skickas de till huvudstaden för att tränas, stylas och visas upp i tv. Det sker direktsända intervjuer och de måste försöka marknadsföra sig själva för att locka till sig sponsorer under tävlingen. Därefter skickas de ut på spelplanen för att tävla mot varandra. Det konstrueras en ny spelarena för varje år och de ser olika ut för varje gång. Bara en enda av ungdomarna kan vinna – den som överlever de andra.

Bokens huvudperson är Katniss Evergreen som är 14 år. När hennes älskade lillasyster Primrose lottas fram i tävlingen ser hon ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen. Det är inte så svårt att räkna ut att Katniss vinner tävlingen. I slutet av boken gör hon och hennes medtävlare från distrikt 12, Peeta, revolt och skriver historia. Men det gör man inte ostraffat. I bok nummer två tvingas både Katniss och Peeta ut på tävlingsarenan igen och nu ska de tävla mot alla tidigare segrare i Hungerspelens historia…

Böckerna om Hungerspelen läser man inte för att det är ett vackert språk eller mysiga miljöskildringar. Nej, här är det spänning och högt tempo redan från början. Man vävs in i historien och man kan se tävlingsarenan framför sig. Jag kom på mig själv att hålla andan ett par gånger under läsningen. Suzanne Collins trollbinder verkligen sina läsare. Visserligen räknas dem som ungdomsböcker, men böckerna fångar oss vuxna minst lika mycket. Varför inte högläsa böckerna tillsammans med din tonåring?

Böckerna är skrivna av Suzanne Collins och utgivna av Bonnier Carlsen.