Husets hjärta

Husets hjärtaHusets hjärta är en skräckroman för slukaråldern skriven av Mårten Melin. Den handlar om Ninni och Signe som tar sig in i ett till synes öde hus för att rädda sig undan en storm som plötsligt börjar när de är på promenad. Det har alltid gått rykten om det där huset, att folk har gått in i huset och aldrig kommit ut igen. Och det dröjer inte länge förrän de inser att saker och ting inte står rätt till i huset. Det är som om huset lever. Att huset har en puls, en egen vilja och ett hjärta. Och huset vill att tjejerna ska stanna kvar. För alltid…

Det här är en liten, kort, snabbläst skräckberättelse som verkligen är hårresande läskig. Boken har ett snyggt, trevligt format där omslaget går i svart, vitt och rött och även de många illustrationerna går i samma färger. Den har betydligt fler bilder än böcker för den här målgruppen vanligtvis brukar ha och det kan locka även de som annars inte gillar att läsa tjocka bildlösa kapitelböcker. Illustrationerna av Mattias Olsson samspelar väl med texten och ibland får man detaljer i bilderna som texten inte berättar, så de gör mycket för berättelsen. Boken går i ett rasande tempo och texten är avskalad från alla onödiga miljö- och karaktärsbeskrivningar, vilket bidrar till att den blir snabb- och lättläst. Jag tror detta därför är en bra bok för den ovane läsaren. Kanske någon som gillar att se på skräckfilmer, men sällan läser. Detta är dock inte enbart en bok för dem, den är så välskriven att den passar alla läsare som vill bli skrämda, såväl den inbitne skräckfantasten som de som är nyfikna på skräckgenren. Stämningen byggs upp allt mer ju mer man läser. Från början är det en snäll berättelse om en nyinflyttad tjej som gärna vill ha fler vänner på den nya orten. Men snart eskalerar det, stämningen blir allt kusligare och berättelsen allt mer läskig. Till slut är det en riktigt obehaglig stämning, men boken har som väl är ett lyckligt slut.

Som jag konstaterat många gånger tidigare är det svårt att skriva recensioner om böcker som är riktigt bra. Så är det också med Husets hjärta. Jag har svårt att formulera varför den här boken är en riktig pärla, jag kan bara konstatera att den är det och hoppas att så många som möjligt från nio år och uppåt läser den. Det finns ingen övre åldersgräns tycker jag. Själv ska jag bokprata om den nästa vecka och jag tror att den kommer att bli utlånad direkt!

Husets hjärta är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.