Rädda revet

Expedition rädda revetJag har läst många böcker för mellanåldern på sistone eftersom jag förberett bokprat inför läslovet. En av de böcker jag ska prata om är Expedition Rädda revet av Christina Wahldén.

Har ni sett filmen Hitta Nemo? Clownfiskar, som Nemo i filmen, sveps ut i havet och sedan använder de sitt luktsinne för att hitta hem igen. Men som ni vet råder en klimatkris. Jorden har feber, temperaturen är för hög och havet har blivit varmare och surare. Det drabbar inte minst Stora Barriärrevet och djuren som bor där väldigt hårt. Clownfiskarna får svårare att hitta hem eftersom havet blivit surare. Sköldpaddornas ägg dränks innan de ens får chans att kläckas. Fiskarna simmar djupare ner i havet för att det är svalare där, och då kommer inte fåglarna åt att äta fiskarna som de brukar. Därför blir det också färre fåglar. Allt påverkar, allt hänger ihop.

Att allt detta hänger ihop får Alice i den här boken lära sig. Hon följer nämligen med sin mamma som är marinbiolog och sköldpaddsforskare till en ö i Stora Barriärrevet. Alice solar, badar, dyker, går på upptäcksfärd och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där på andra sidan jorden. Men ju mer hon får veta om klimatförändringarna som sker, desto fler frågor uppstår. Och vem är den mystiska spökflickan som bara Alice kan se?

Expedition Rädda revet är en bok som kombinerar ett viktigt, aktuellt ämne med mystik och en övernaturlig historia. Man får lära sig väldigt mycket om Stora Barriärrevet och klimatkrisen, vilket är roligt och intressant, men kanske blir det lite för mycket. Det märks att författaren brinner för sitt ämne och har gjort en gedigen research vars resultat hon gärna vill dela med sig av. Men det gör också tyvärr att boken får en lite väl faktatyngd känsla. Särskilt andra delen av boken. Jag gillar däremot Alices egna klimatfunderingar. Det är ju inte helt lätta frågor. Hennes mammas jobb till exempel. Forskningen mamman bedriver är viktig, men enda sättet hon kan ta sig till ön är via flyg. Alice funderar mycket kring detta och även vad hon själv och hennes klasskompisar kan göra för miljön.

Boken ligger förstås helt rätt i tiden och jag vet att många barn i målgruppen är intresserade av klimatet och att läsa om hur de själva kan påverka. Den skulle funka ypperligt som högläsningsbok, inte minst med tanke på att den ger upphov till många frågor, funderingar och diskussioner som man kan utgå ifrån sedan i undervisningen. Men självklart passar den också bra som läsa själv-bok. Jag kommer att tipsa om den tillsammans med de lättlästa faktaböckerna Fakta om plast i havet och Fakta om klimatförändringar som båda kan vara intressanta att läsa om man vill lära sig ännu mer. Till sist måste jag bara ge ett stort plus för omslaget som jag tycker är jättefint.

Expedition Rädda Revet är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

One thought on “Rädda revet

Comments are closed.