I grunden utan skydd

Nu har jag då läst den tredje delen av Viveca Stens serie av deckare som utspelar sig på Sandhamn. Boken heter I grunden utan skydd och utges av Forum. Precis som i de förra böckerna får vi möta kriminalinspektör Thomas Andreason och hans barndomskompis, juristen Nora. En sak som jag verkligen gillar med böckerna är att man får följa huvudpersonernas utveckling. De är också väldigt realistiskt skildrade. Det skulle kunna vara vilken person som helst som man möter på stan. Både Nora och Thomas har bra egenskaper och dåliga egenskaper, man beundrar dem ibland och irriterar sig på dem ibland. Precis som vilken person som helst som man umgås med. Som jag skrivit tidigare så är Viveca Sten också väldigt bra på att skildra miljöer och Sandhamn med sin skärgårdsmiljö är ju lite speciell och spännande att läsa om.

I den här boken så har en flicka försvunnit från ön. Hon var på väg hem från en kompis men kom aldrig hem. Sökandet höll på länge, men man lyckades inte finna henne. Några månader senare åker Nora tillsammans med sina söner till Sandhamn för att få lugn och ro och tänka igenom sin kommande skilsmässa. Men det blir ingen stillsam vistelse på ön, eftersom pojkarna gör ett makabert fynd när de leker. På grund av fyndet inser man att den saknade flickan inte längre lever och det är dags att påbörja ytterligare en mordutredning på Sandhamn.
Man kan ju tänkas att det inte borde kunna inträffa hur många mord som helst på Sandhamn utan att det blir krystat. Det är ju trots allt tredje boken som utspelar sig på ön. Men Viveca Sten har verkligen lyckats att skapa spännande historier som ändå känns äkta. Motiven skiljer sig åt genom böckerna i serien, liksom tillvägagångssättet. Viveca Sten är också bra på att använda olika berättargrepp. I förra boken hade hon den kursiverade mördaren (något just jag inte uppskattade). Detta grepp är borta i den här boken. Nu använder hon istället sig av tidsperspektivet och hon växlar mellan nutid och dåtid för att visa att hämnd kan leva sig kvar i många år. Precis som de förra böckerna så är I grunden utan skydd en mycket välskriven deckare som bör läsas av alla som gillar svenska kriminalromaner.

One thought on “I grunden utan skydd

Comments are closed.