I rosens mitt

I rosens mittMartin Widmark är kanske mest känd för serien LasseMajas detektivbyrå, men han skriver mycket annat också. Som I rosens mitt, en spännande, historisk detektivgåta för mellanåldern. Boken utspelar sig 1918 i Stockholm. Huvudpersonen Stefans mamma har ganska nyligen dött och han är deppig. Det är numera väldigt tyst i våningen, han och hans pappa vågar inte prata med varandra om sorgen utan lever sina parallella liv bredvid varandra i tystnad. Inte minst nu när det lackar mot jul, första julen sedan mamma dog.

Men det är något konstigt med dödsfallet. Mamma hängde sig, men Stefan kan inte förstå varför. Mamma och pappa som verkade så lyckliga ihop. Mamma som älskade honom så mycket. Och hon älskade också sitt jobb som ingenjör. Dessutom planerade hon och pappa en resa till London. Hon var aldrig sjuk eller deprimerad. Varför skulle hon plötsligt ha tagit livet av sig? Stefan söker efter svar och hittar, kanske inte svar, men åtminstone en ledtråd i ett brev som hon skickat till pappan några veckor innan hon dog. Brevet leder vidare till nya ledtrådar, spridda över Stockholm, avsedda bara för någon som kände mamma mycket väl, som Stefan. Han lyckas lösa ledtrådarna och förstår att dödsfallet inte var något som mamman själv valt. Dessutom är det en mystisk man som följer efter Stefan på jakten efter gåtans lösning, en man som visar sig vara farlig.

I rosens mitt är en intressant bok. Det är en slags blandning mellan vanlig roman och grafisk roman, med illustrationer som för tankarna till en seriebok. Texten är kort, men innehållsrik. Ledtrådarna skapar cliffhangers och tempot är högt, så detta kan mycket väl vara en bok för den läsovillige. Det historiska temat, deckargåtan och berättarstilen kan också locka många läsare. Själv gillar jag också den juliga inramningen och den lite vemodiga stämningen. En nackdel dock är mammans efterlämnade brev som är skrivna med en svårläst stil, vilket kan bli motigt för den läsovane. Boken var först som jullovsföljetong i Sveriges Radio 2015 och finns numera som bok och e-bok. Fungerar också mycket bra som högläsningsbok. Boken vänder sig till 9-12 år, men jag kan tänka mig att den fungerar bra för 12-15 år också.

I rosens mitt är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.