Monster, spöken och kanelbullar

Monster, spöken och kanelbullarNågonstans läste jag om Monster, spöken och kanelbullar att det är ”fantasy i bilderboksformat” och det gjorde mig väldigt nyfiken. Alexander Jansson är en produktiv illustratör som har trollbundit många läsare med sina fantasifyllda, påhittiga och detaljrika bilder. Men detta är hans första egna bok. I denna bok får vi följa med Ebba och August när de ska leta efter en bulltjuv. Jakten på bulltjuven går till ett läskigt gammalt slott där det sägs att det spökar. Där får vi upptäcka en magisk, knasig och rolig värld där det finns allt ifrån knasiga monster till läskiga spöken.

Illustrationerna i denna bok är något utöver det vanliga. Det är en suggestiv, magisk, stämningsfull värld som för tankarna till John Bauer, men mitt i allt detta finns humoristiska, knasiga, finurliga och uppseendeväckande detaljer att stanna upp, upptäcka, undersöka och fundera kring. Boken har ett stort, liggande bilderboksformat och bilderna täcker större delen av dem, vilket gör att man får en ordentlig bilderboksupplevelse när man bläddrar i boken. Och illustrationerna är förstås bokens stora behållning, alla detaljer att se och upptäcka gör att boken håller för många omläsningar, faktum är att det nog krävs ett antal omläsningar bara för att hinna med att upptäcka all, så mycket roligt finns det. Men texten är bra den också. Den leder oss igenom ett riktigt bulläventyr bland alla monster och spöken, någonstans mittemellan en deckargåta och en äventyrsberättelse. Jag förstår verkligen varför man liknar boken vid fantasygenren, det finns många kopplingar, om än med åtanke att bokens målgrupp är betydligt yngre än den som de flesta fantasyböcker annars brukar vända sig till. Allt mynnar ut i en riktig monsterbullfest i slutet av boken. Och det visar sig att slottet befolkas av så många monster att bokens sista uppslag faktiskt måste vikas ut för att bli extra stort.

Monster, spöken och kanelbullar är en ovanlig bok idag, jag gillar dess fokus på fantasi och magi när så många av dagens bilderböcker fokuserar på realism och budskap. Jag gillar sådana böcker också, absolut, och de fyller ofta viktiga tomrum när de till exempel fokuserar på ekonomisk utsatthet, tiggare, skilsmässor eller att komma ny till ett annat land. Men det är också roligt med sådana här böcker som mest liknar sagoböcker, som man bara kan förlora sig i en stund. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.