I väntan på julen

I väntan på julenI väntan på julen är en adventsbok som innehåller fyra olika berättelser som alla har med julen att göra. En för varje vecka i december, perfekt att läsa en berättelse för varje söndag i advent, kanske i samband med att man tänder veckans ljus i adventsljusstaken? Berättelserna är alla skrivna av Ulf Nilsson och han har valt ut sina fyra bästa berätteler om jul och juletid. Det som gör det extra spännande är dock att var och en av berättelserna illustreras av olika illustratörer.

Den första berättelsen heter Jag tror att det kan bli jul – lite kvickt. Den handlar om ett syskonpar som längtar alldeles förskräckligt till julafton. Lillasyster kommer på att man kanske kan hjälpa julen lite på traven, precis som man sjunger i visan ”Du ska inte tro det blir jul, ifall inte nån sätter fart”. De tänder alla ljus i adventsljusstaken, öppnar alla luckor i adventskalendern städar, julpyntar och slår in julklappar. Skyndar på julstämningen helt enkelt. Plötsligt är de framme vid julafton och då avslutas berättelsen med en liten twist. Den här berättelsen är illustrerad med realistiska och stämningsfulla illustrationer av Emma Ganslandt. Jag tror att alla kan känna igen sig i den evighetslånga väntan i december.

Den andra berättelsen heter Sanningen om mycket små tomtar. Den handlar om ett barn som är ensam hemma medan föräldrarna är på julfest. Plötsligt får hen se två små varelser, två små tomtar, under bokhyllan. Två roliga, kluriga, snälla, vänliga varelser som tar hand om barnet som aldrig mer behöver vara ensam hemma igen. Illustrationerna till den här berättelsen är i milda, mjuka färger av Anna Sandler.

Tredje berättelsen heter Det finns spöken, jag lovar, det finns det. Den handlar om ett barn vars mamma har arbetat på ett vårdhem där det bodde gamla människor. En dag får barnet chansen att följa med en av gamlingarna till himlen. Där möter hen Döden som berättar om livet, döden, alltet och om spöken finns på riktigt. Illustratör är välkända Alexander Jansson som har skapat vackra illustrationer i sin alldeles egna stil.

Den fjärde och sista berättelsen är Pepparkaksbarnet. Den handlar om en familj som bakar pepparkakor inför julen. En pepparkaksgumma, en pepparkaksgubbe och ett pepparkaksbarn. Men familjen får influensa strax före jul. Och som alla vet så orkar man ingenting när man har influensa. Ingen städning, ingen gran, inget pynt, ingen julmat, inga klappar. Som tur är blir pepparkaksfamiljen istället levande och ordnar världens finaste jul åt människorna. Bilderna med massor av julstämning är skapade av illustratör Katarina Strömgård.

Berättelserna är lagom långa för en mysig högläsningsstund mitt i julestöket. De är fyllda av julmys och julstämning. I väntan på julen är helt enkelt en härlig julbok för hela familjen. Berättelserna har tidigare publicerats, men redigerats inför utgivningen av den här boken. Boken är utgiven av En bok för alla och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.