Små eldar överallt

Små eldar överalltJag har länge varit nyfiken på Små eldar överallt av Celeste Ng och äntligen har jag läst den. Nu efteråt undrar jag hur jag ens kunde vänta med att läsa den för jag blev så tagen att jag verkligen slukade den! Boken inleds med att det brinner i ett hus i det idylliska villasamhället Shaker Heights. Elena Richardson som bor där ser lågor och svart rök välla ut ur fönstren på familjens hus. Nyfikna grannar samlas utanför brandkårens avspärrningar och elaka tungor viskar om att det är minstingen i familjen Richardson, Izzy, som har tänt på. Därefter radar de föregående händelserna upp sig i och med att berättaren söker sig bakåt i tiden för att försöka söka förklaringen till bränderna. Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? Och när tändes gnistan som fick Shaker Heights att sjuda av konflikter? Var det när Mia Warren flyttade in i kvarteret med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan när ett spädbarn hittades övergivet i en kartong utanför brandstationen?

Små eldar överallt har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till teveserie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare. Det är inte alls konstigt att boken har blivit så hyllad. Den har så många lager, så många nyanser, så många vindlingar. Boken rör sig till exempel genom tre olika sorters moderskap. Adoption, abort och surrogatmödraskap. Man får också möta familjer ur olika samhällsklasser och med helt olika förutsättningar, men som ändå går igenom ungefär samma saker och som kanske är mer lika än de någonsin kunnat tro. Här finns familjehemligheter, tragedier och katastrofer, men också vardag och kärlek. Det handlar om kulturell bakgrund, samhörighet och tillhörighet. Frågor som var ett barn egentligen hör hemma? Och vem har rätten till ett barn? Det handlar om idyll och uppror. Det är igenkänning, uppslukande, hjärtskärande och berörande. Boken är intelligent, välskriven, välkonstruerad, välkomponerad.

Boken utspelar sig i Shaker Heights, ett samhälle som finns på riktigt och som är ett av de första planlagda samhällena i USA. Det är en idyllisk grönskande förort till Cleveland, Ohio, och när Shaker Heights planlades 1912 var den underliggande filosofin att allting kunde – och borde – planeras, och att man genom att göra detta kunde undvika det opassande, det obehagliga och det katastrofala. Boken utspelar sig under 1990-talet och det finns många tidstypiska markörer att känna igen sig i av nostalgiska skäl.

Det här är en bok som kommer vara svår att släppa. Jag tror den skulle vara en perfekt bokcirkelbok i och med att den rymmer så många teman och att det finns så mycket att diskutera kring. Jag kommer att rekommendera den till alla jag möter som vill ha lästips. Tyvärr är det ju som alltid så svårt att skriva om riktigt bra böcker. Det här är precis en sådan bok jag tycker så mycket om att jag får svårt att skriva om den eftersom jag inte vet hur jag ska förmedla det på rättvisande sätt.

Små eldar överallt är utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.