Indra och retstickan

I den här boken får vi träffa Indra. Hon är sju år och en helt vanlig tjej som älskar musik och att leka med sina kompisar. Men för fem år sedan fick hon en sjukdom som heter diabetes. En sjukdom som påverkar hennes vardag i väldigt hög grad då hon tvingas ta sprutor varje dag.

Varje år insjuknar 800 barn i diabetes. Det är en sjukdom som är vanligare än man tror. Många barn känner dessutom någon vuxen som har diabetes typ 1 eller 2. Jag tycker därför att det är superbra att det kommit en bok där sjukdomen figurerar, utan att boken för den sakens skull är någon faktabok. Det är en helt vanlig barnbok och huvudpersonen råkar ha diabetes, inget konstigt med det. Det jag tycker extra mycket om är att boken inte bara skildrar det jobbiga med sjukdomen utan också hur man på ett positivt sätt kan förhålla sig till sjukdomen.

Retstickan är ett projekt med syfte att stödja och uppmuntra barn med diabetes. Att ge ut barnboken Indra och retstickan är en del av projektet och allt överskott av bokförsäljningen kommer att gå tillbaka till projektet för att bland annat stödja forskningen kring barndiabetes, men också för att erbjuda barn roliga aktiviteter.

Indra och retstickan är skriven av Martin Ljungberg, illustrerad av Per Ljungberg och utgiven av Vombat förlag.