Ingen vanlig sommar

Ingen vanlig sommar är Göteborgsförfattaren Linnéa Berglunds första bok och också den första boken i en planerad barnboksserie med tonårsliv, drömmar och kärleken till hästar som en röd tråd. Tanken är att det totalt ska bli sex böcker om huvudpersonen Emelie Lexander som är 14 år.

Emelie är till synes en helt vanlig tonårstjej som älskar hästar och är hemligt förälskad i Micke som är en av skolans coolaste killar. Men faktum är att Emelia kanske inte riktigt är som alla andra tjejer ändå. Dels så avskyr hon att tävla, något som många andra hästtjejer tycker är det bästa med ridningen. Det är med döden i hjärtat som Emelie skriver upp sig när det är dags för ridklubbens terränghoppningstävling. Hon vill ju så gärna vara som de andra och inte visa att hon inte tycker om att tävla. Dels har Emelie en svårt sjuk syster som tillbringar mycket tid på sjukhus. Så Emelie är nog inte som vilken tonårstjej som helst trots allt. Den här boken utspelar sig på sommaren och livet i stallet står i fokus. Inte minst den kommande terränghoppningen och den helg då Emelie och hennes kompisar ska sova över på höskullen, som visar sig bli helt annorlunda än de tänkt sig. Det blir helt enkelt ingen vanlig sommar…

Ingen vanlig sommar vänder sig till barn mellan 9-12 år och jag tycker att den passar bra till målgruppen, trots att huvudpersonen alltså är äldre än målgruppen. Språket är enkelt och påminner om talspråk. Det flyter på bra och känns lagom svårt för målgruppen. Jag tycker att boken är en bra och realistisk skildring över livet i stallet och tonårstjejers kärlek till hästar. Det är en härlig stämning i boken och jag gillar att det känns så vardagligt. Det är precis såhär det är både med hästlivet och tonårslivet, både glädje och sorg, inga försköningar eller orealistiska drömmar. Det jag saknar är att få veta mer om Emelies syster. Hennes sjuka syster nämns bara i förbigående i boken, som en teaser, så jag hoppas att det handlar mer om henne och systrarnas relation i kommande böcker. Ingen vanlig sommar är utgiven av Idus förlag.

One thought on “Ingen vanlig sommar

Comments are closed.