Träna inför loppet året runt

Träna inför loppet året runt är en bok som innehåller precis vad titeln hintar om, nämligen tips om hur man håller igång sin träning oavsett årstid. Här kommer tipsen som hjälper dig att motivera dig inför träningen i medvind som motvind, inomhus som utomhus, ja, helt enkelt året runt. Bokens författare har insett att många finner motivation genom att träna inför ett lopp, oavsett om det är Vårruset, Stockholm Maraton eller En svensk klassiker det handlar om. Därför finner man här i boken specifika träningsprogram till olika lopp, både för motionärer och för mer erfarna.

På bokens framsida står olika träningsformer uppradade, löpning, skidåkning, cykling och simning, men fokus ligger helt klart på löpning. Boken innehåller mycket man kan behöva veta om löpträning, allt ifrån hur man kommer igång till hur man förbättrar sin löpteknik och ökar sin rörlighet. Barfotalöpning och trailrunning tas också upp i boken liksom yoga för löpare och styrketräning för löpare. Dessutom kan man läsa om vilken kost som är lämpligast inför ett lopp, vanliga skador som löpare kan drabbas av och hur man motiverar sig med hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi.

Bokens stora behållning är att den är så peppande och motiverande. Den innehåller otroligt mycket bilder och är väldigt pedagogisk, så man har stor behållning av boken oavsett vilken nivå man själv befinner sig på. Det här är nog också en av få böcker för löpare som är så heltäckande, att den tar upp allt från grunderna till avancerad träning samt olika träningsprogram. Jag gillar också de konkreta tipsen om att träna vintertid, för det är ju verkligen en utmaning annars för oss svenskar, inte minst för oss som bor här uppe i Norrland. Jag finner inte många minus med boken, utan det är en bok jag helt klart rekommenderar till alla som gillar träning. Men vill man ha en bok där fokus ligger på skidåkning, cykling eller simning så kommer man att bli besviken, för boken fokuserar som sagt på löpning till största delen.

Träna inför loppet året runt är skriven av Jonas Lissjanis, Gustav Ström och Sofia Grenevall och den utges av Semic bokförlag.