Ingrid och Ivar firar jul och gör kalas

Ingrid och hennes kompis Ivar har jag skrivit om tidigare. Det finns ju numera en lång rad med böcker, både om bara Ingrid och om Ingrid och Ivar. Den senaste i raden heter Ingrid och Ivar firar jul, och den passar förstås extra bra nu i juletid. Men även Ingrid och Ivar gör kalas är en jättebra bok som också passar bra nu när det är så mycket högtider.

I Ingrid och Ivar firar jul får vi ta del av när bästisarna Ingrid och Ivar förbereder sig inför julen. De julpysslar, pyntar granen, bakar pepparkakor, slår in paket och skottar snö. Mycket julstök är det att ta itu med innan julen är här. Men snart kommer julafton och tomten. Alla är glada, öppnar paket och sjunger julsånger. Det blev den bästa julen!

I Ingrid och Ivar gör kalas bjuder bästisarna på kalas för sina vänner. De hänger upp ballonger och girlander, de blandar saft och bakar tårta. När Ingrid bränner sig på ugnen finns Ivar där för att trösta. När vännerna kommer äter de tårta, klär ut sig, leker lekar och fiskar fiskedamm. När kalaset är slut vinkar de hejdå till kompisarna. Det blev världsbästa kalaset!

Katerina Janouch började skriva om den söta lilla flickan Ingrid. Nu har hon fått sällskap av sin bästis Ivar och tillsammans gör de mycket roligt. Böckerna vänder sig till de yngsta barnen, mellan 0 och 3 år och man kan anta att böckernas huvudpersoner är i ungefär samma ålder. Det innebär också att igenkänningen är stor och att barnen lätt kan känna igen sig i vad Ingrid och Ivar hittar på. Detta tillsammans med att böckerna har kort, enkel text och detaljrika, färgglada och underbart charmiga illustrationer av Mervi Lindman gör böckerna om Ingrid och Ivar till riktiga småbarnsfavoriter. Böckerna om Ingrid och Ivar ges ut av Bonnier Carlsen.

ingrid-och-ivar-gor-kalas      ingrid-och-ivar-firar-jul