Innan jag dör

innanSextonåriga Tessa har leukemi och vet att hon ska dö. Vad ska hon göra under de månader hon har kvar? Hon har ju så mycket som hon inte har hunnit med. Så hör gör upp en lista över saker hon vill göra och uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står att vara tillsammans med en kille.

Det här är en oerhört start ungdomsroman. Tessa skildras med inlevelse och djup. Första halvan av boken blev jag inte så väldigt berörd av, men desto mer av den andra halvan. Ömsom skrattade jag, ömsom grät jag. Man tänker efter medan man läser – vad skulle jag göra om jag fick beskedet att jag bara har några månader kvar? Vad gör jag om min dotter/vän/sambo får samma besked? Boken påminner oss om att uppskatta livet och människorna runt omkring oss.  Men det är inte bara sorg och djup – boken har ett hopp, en livsglädje och faktiskt också humor.  En läsvärd bok för både vuxna och ungdomar.

Bokinformation:
Titel: Innan jag dör
Författare: Jenny Downham
Förlag: Brombergs förlag
Övrig info:  Ungdomsroman utgiven 2008.