Innan jag fanns

Innan jag fanns är en stämningsfull och mysig bilderbok med fantastiska bilder av bilderboksskaparna Petrus Dahlin och Maria Nilsson Thore (Bonnier Carlsen). Tillsammans har de i text och bild skapat denna poetiska och tänkvärda berättelse om systrarna My och Py.

My och Py följer med morfar till landet en vinterkväll. Storasyster My känner igen sig, för hon har varit där förut. Men lillasyster Py känner inte igen sig, för hon var inte född när de var dit senast. Men vart var Py då, innan hon blev född? Medan morfar hugger ved så fantiserar systrarna kring vart man är innan man föds, om äggplaneter, bebisrymdfarare, stjärnvindar och kometer.

Samtidigt som boken väcker såväl frågor kring hur bebisar blir till som filosofiska frågor om universum och meningen med livet, så är det också väldigt konkret bilderbok som handlar om en morfar och hans barnbarn. Jag gillar sättet varpå morfadern ställer frågor och sedan går iväg därifrån, medan barnen själva får spekulera i svaren. Bilderna är helt underbara och texten likaså. Det här är en bok att läsa om och om igen.