Innan molnen kommer

Innan molnen kommerMari Jungstedt som skriver deckarserien om kommissarie Knutas har nu påbörjat en ny deckarserie som utspelar sig på Spaniens solkust. Den första delen heter Innan molnen kommer. Den handlar om den svenska läraren Lisa Hagel som blivit brutalt dumpad av sin man efter trettio års äktenskap och därför väljer att förverkliga sin dröm om att köpa ett litet hus i Spanien. Spontant anmäler Lisa sig till en flamencokurs där hon träffar den spanske mordutredaren och änkemannen Hector Correa. Snart blir Lisa indragen i ett mystiskt mord på en kontroversiell spansk åklagare som är gift med en svenska och som hittats död i en ravin.

Man känner tydligt igen Mari Jungstedts berättarstil. Det är lättläst och snabbläst, med ett starkt driv. Det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken, man vill bara läsa vidare för att få veta hur det kommer att gå. Bokens huvudpersoner är 50+ med vuxna barn, men med en önskan att få ut mer av sina respektive liv. De är sympatiska och lätta att tycka om. Deras relation hinner bara påbörjas i denna boken och det är nog ingen vild gissning att spekulera i att deras relation kommer att fördjupas i kommande böcker. Att boken utspelar sig på den spanska solkusten med de andalusiska bergen och Málagas storstadspuls som fond känns nytt och lite exotiskt. Men samtidigt känner man igen sig och eftersom flera av karaktärerna är svenska så finns ändå en smula trygghet. Det är ju också många svenskar i bokens målgrupp som ofta åker till Spanien eller som till och med flyttar dit. Jag har själv aldrig varit i Spanien, men blir absolut lockad efter att ha läst dessa fantastiska miljöskildringar och fått ta del av lite av Spaniens kultur och dess fascinerande, men ändock blodiga historia. Jag läste spanska i skolan och har jobbat på Teneriffa när jag var ung, så jag har alltid velat åka till Spanien, och nu blev jag ännu mer sugen.

Själva mordfallet är lite väl förutsägbart tycker jag. Det är väl det som är det negativa i boken. Dessutom kommer det lite i skymundan när författaren lägger så mycket krut på att introducera karaktärerna. Men å andra sidan gör hon ju karaktärsbyggandet med bravur och hon lägger grunden för en ny deckarserie som mycket väl kan komma att bli lika populär som hennes Gotlands-serie. Jag kommer i alla fall att fortsätta läsa hennes böcker. Hon skriver bra, det är spännande, lättläst, aktuellt och underhållande. Precis som deckare ska vara.

Innan molnen kommer är utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.