Tre poesiböcker för barn och unga

Juni månads tema i Barn- och ungdomsboksutmaningen 2020 på Facebook är poesiböcker. Därför har jag samlat ihop tre nyutgivna poesiböcker för barn och unga.

Rassel prassel poesi : en samlingsvolymRassel prassel poesi är en samlingsvolym som innehåller tre titlar (Rassel prassel puss, Rassel prassel promenad och Rassel prassel strössel) med Hanna Lundströms dikter och Maija Hurmes illustrationer. Tillsammans har de skapat ett fint verk med verser som utgår från barnets vardag och som rör sig i barns närmiljö. Från stora bekymmer när tandkrämen rymmer så handlar det om maskiners prat, vårens färger, smultronens smak, björkarnas språk, såpbubblor och sandlådor. Hungriga dammsugarmagar, första snön, en tom lekpark mitt i natten, snögubben som blir en tögubbe, det första spirande skottet, sommarregn, åskoväder, picknick och blåbärsplockning.. allt skildras ur ett så fint barnperspektiv. Varje dikt är illustrerad med detaljrika, stämningsfyllda bilder som samspelar fint med texten. Det är enkelt, vardagligt, realistiskt, så lätt att greppa, men ändå så vackert, poetiskt och tänkvärt. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men passar också utmärkt att använda när man introducerar poesi för barn på lågstadiet eller mellanstadiet.

Rassel prassel poesi är utgiven av Schilts & Söderströms och finns att köpa på Adlibris eller Bokus.

ZoologipoesiZoologipoesi är en lite annorlunda bok. Det är en blandning mellan poesibok och faktabok om djur. Den innehåller nämligen presentationer av en rad olika småkryp och smådjur och dessa är skrivna på rim. Humoristiska, lekfulla dikter blandas med intressant, fascinerande fakta och vackra, roliga eller fyndiga illustrationer. Dessutom finns det musik till dikterna också. Dikterna har nämligen inspirerats av Petri Kumelas musik om djuren och hans gitarrstycken får läsarna tillgång till genom QR-koden i boken. Vill man ha en helhetsupplevelse där alla sinnen får njuta är detta alltså helt rätt bok. En bok som tål många omläsningar och omlyssningar.

Zoologipoesi vänder sig till barn mellan 3-6 år. Den är skriven och illustrerad av Laura Ruohonen och Erika Kallasmaa. Den är utgiven av Förlaget och finns att köpa på Adlibris eller Bokus.

Brevet från mig : dikter för ungaBrevet från mig vänder sig till unga vuxna och är skriven av Lena Sjöberg. Hon har tidigare gett ut en lång rad olika diktsamlingar för barn i olika åldrar. Lena Sjöberg jobbar alltid med helheten i sina diktböcker. Hon står för både text, illustrationer och formgivning, och det gör att man verkligen får en helhetsupplevelse när man läser. Här handlar det om förälskelse och kärlek, identitet, rädslor, fantasi, relationer, utanförskap och mycket annat att känna igen sig i och relatera till när man står med ena benet i barndomen och det andra i vuxenvärlden. Sista dikten heter också just Råd till ett 17-årigt jag och den önskar jag att jag själv hade fått läsa och sätta upp på anslagstavlan i mitt rum när jag var 17:

Följ kompassen i ditt hjärta

-hör din egen inre röst.

Ta vara på den längtan

som bultar i ditt bröst.

Och om du hamnar vilse:

Ha tålamod! Håll ut!

Då kommer du att hitta

din egen väg till slut.

Det var flera dikter som tilltalade mig i den här boken, men just den här sista berörde mig verkligen. Jag hoppas att boken når fram till många tonåringar och ungdomar. Den går också utmärkt att använda i undervisningen om man vill.

Brevet från mig är utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.