Inuti huvudet är jag kul

Inuti huvudet är jag kulLiv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet.

Så här är hon nu. I ett fallfärdigt ruckel i Småland, mitt ute i ingenstans. Busshållplatsen där hon står och väntar på skolbussen är omgiven av skog och skog och inget mer.

Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Utan något bekant att hålla sig i förvandlas hon från rätt blyg till ett fullfjädrat freak. I alla fall är det så hon beskriver sig själv. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?

Oftast kan Liv gömma sig och försvinna i mängden, men när de ska jobba två och två på franskan går det inte längre. Herregud, Gunnar kommer ju att få panik och sucka djupt redan efter fem minuter. Han kan ju inte veta att Liv faktiskt är jättekul, inuti huvudet.

Lisa Bjärbo har skrivit en härlig och stundvis ångestfylld ungdomsbok om att vara blyg och introvert. Det är så himla bra att Liv får ta plats i en bok och synliggöra hur det kan vara för oss alla som känner igen oss i henne. För vi är ganska många runtom i landet. Tack vare den här boken får vi också känna att det är okej att vara introvert, att vi blyga och tysta också har fina kvaliteter, att vi också ska få ta plats och att alla är lika mycket värda oavsett om vi är introverta eller extroverta. Det är inte självklart annars. Dessutom är Inuti huvudet är jag kul en fin skildring av hur det är att komma ny, hur det är att vara ung i en småstad, hur det är att tycka väldigt mycket om någon, hur det är att hitta sig själv, Plus – en otroligt fin skildring av Livs nya vänner och pappan förstås. Så himla fina vänner och en så mysig pappa! Språket är, som vanligt när Lisa Bjärbo skriver, helt fantastiskt och så träffsäkert. Till sist finns förstås också alla de vanliga ingredienserna i ungdomsböcker – vardag, kärlek, skola… allt det som gör att unga lär älska boken. Men jag tror att vuxna lär älska den lika mycket, framförallt om man kan känna igen sig det minsta lilla i Liv. Men även om man inte gör det så tycker jag att man ska läsa boken ändå. En hjärtevärmande och berörande bok!

Inuti huvudet är jag kul är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.