Grattis Svea Fors

Grattis, Svea Fors!Snart är det Sveas födelsedag. Hon planerar inför sitt kalas, vilka barn hon ska bjuda, om kalaset ska ha något tema och hur tårtan ska se ut. Förut kallades Svea för Simon, men nu säger alla Svea. Ingen säger hellre ”han” när de pratar om Svea. Och det är precis så som Svea vill ha det. Pappa säger att Svea får bjuda sju personer. Men Svea tycker att de ska bjuda många. Det är roligare att leka då. Och hur skulle det kännas för de som inte blir bjudna. Svea ger alla i klassen inbjudningskort i alla fall… Sen blir det dagen för kalaset och då börjar Svea få ont i magen. Hur ska stolarna räcka? Och tårtan? Och de har ju alldeles för få godispåsar! Men det ordnar sig nog, för Svea tycker att det ska vara alla eller ingen, inte bara några.

Grattis, Svea Fors är en intressant bok ur flera aspekter. Dels handlar den om kalas vilket är kul bara det. Jag hade faktiskt ett barn som letade efter en bok om kalas på biblioteket för några veckor sedan och hon gick nöjd hem med den här boken. Dels så tar boken också upp det där temat med att bjuda till kalas, att det inte är så lätt som man kan tro att bjuda, oavsett om man bjuder alla eller ska välja ut några. Och dels så är boken intressant förstås ur den aspekten att huvudrollsinnehavaren själv har valt att byta identitet från Simon till Svea, men precis som vanligt när det gäller böcker från Olika förlag så är det inte det som står i fokus utan det nämns mer i förbigående. Dessutom är boken förstås som alla andra böcker från Olika inkluderande när det gäller hudfärg, funktionsvariationer och så vidare, vilket i denna bok främst syns i illustrationerna.

Grattis, Svea Fors ingår i serien Barnen i Lyckeskolan och i läsnivån Silverdelfinen 2, vilka fortfarande vänder sig till nybörjarläsarna men med lite mer text på varje sida och lite längre meningar än de allra mest lättlästa böckerna. Boken är skriven av Ebba Berg och illustrerad av Carl Flint. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.