Iskalla skuggor – skräckhistorier för orädda

Iskalla skuggor : skräckhistorier för oräddaIskalla skuggor – skräckhistorier för orädda är precis vad det låter som – en samling skräckberättelser. Totalt finns det elva stycken noveller i den här boken och de handlar om allt från clowner till barn med konstiga ögon. Gemensamt för alla noveller är att de utspelar sig i nutid och i miljöer som de flesta läsare kan känna igen sig i. De längre novellerna varvas med små korta skräckhistorier som bara är på några få rader, men som ofta har en läskig, oväntad knorr på slutet.

Boken är skriven av Åsa Anderberg Strollo och Andreas Palmaer. Den sistnämnda är välkänd författare av många andra samlingsböcker, till exempel Superkorta skräckisar för nybörjarläsarna.

Sådana här böcker tycker jag om, inte minst nu i halloweentider när det ofta efterfrågas från skolan att jag som bibliotekarie ska läsa skräckisar för barnen. Det är alltid kul att kunna läsa en ny skräckhistoria vid dessa tillfällen istället för de som redan funnits många år. Att berättelserna utspelar sig i nutid och realistiska miljöer bidrar till att det blir mer skrämmande. Mina favoriter är Spökrundan och Nedräkningen.

Men sådana här böcker är förstås också populära bland barnen i mellanåldern att läsa själva. Novellformatet är bra för de läsovana och ett läskigt tema lockar många läsare. Jag tror att det här är en bok som kommer att bli väldigt populär på skolbiblioteket. Ett plus för att omslaget också är väldigt lockande för målgruppen.

Iskalla skuggor – skräckhistorier för orädda är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.