Jag älskar inte

Jag älskar inteJag älskar inte vakna … och vakna älskar inte mig. Jag älskar inte kom nu … och kom nu älskar inte mig. Ja, de flesta, både barn och vuxna kan nog känna igen sig i bilderboken Jag älskar inte. Att bli väckt på morgonen, tvinga i sig gröt, kämpa sig in i overallen och stressa sig iväg till förskolan. Bättre start på morgonen kan man ha. Tyvärr är detta vardagen för de flesta i ekorrhjulet. Vilken tur då att det faktiskt finns ljuspunkter också. För barnet i den här bilderboken är det kompisen Leylo på förskolan. För när förälder och barn kommer fram till förskolan efter den stressiga, trista morgonen finns Leylo där och berättarjaget säger att hen älskar älskar Leylo … och Leylo älskar mig.

Jag älskar inte bygger på igenkänning för morgontrötta barn och deras vuxna. Men förutom vardagskaos handlar den också om förskolekärlek, något som också många läsare kan känna igen sig i. En finstämd, men samtidigt humoristisk bilderbok. Texten är enkel, men med en rytm som gör den till en fröjd att läsa högt. Illustrationerna är mycket uttrycksfulla, en hel del av berättelsen utspelar sig endast i bilderna, så som alla morgonmotgångar som sker mitt i vardagskaoset, liksom den morgontrötthet och milda vresighet som både föräldrar och barn uppvisar. Ett plus för att bilderna visar på karaktärer med annan hudfärg än vit utan att det problematiseras i texten.

Jag älskar inte är skriven av Vanja Burden, illustrerad av Nathalie Ruejas Jonson och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.