Jag älskar min pappa ändå

En dag är pappa borta.

Mamma säger att han gjorde nåt jättedumt mot nån.

Och nu får han inte bo med oss.

Jag saknar honom så mycket.

Mot mig var han alltid snäll.

Jag älskar min pappa ändåJag älskar min pappa ändå är en bilderbok för de äldre förskolebarnen som handlar om att ha en pappa som sitter i fängelse. Det skildras väl hur huvudpersonen saknar sin pappa som var den som läste godnattsaga varje kväll. Och hur svårt det är att föreställa sig att pappa kan ha gjort något dumt mot någon annan när han alltid är snäll mot sitt barn. Ovissheten är värst. Huvudpersonen frågar mamma nästan varje dag när pappan ska komma hem igen. Vuxna brukar veta nästan allt. Men det här vet inte mamma. På förskolan låtsas hen att allt är som vanligt. Hen vill inte att någon ska veta att pappa har gjort något dumt och inte får bo hemma. Men mamma har berättat för fröknarna. En dag hälsar barnet och mamman på pappa i fängelset. Men han har inte sina vanliga pappakläder och luktar inte som han brukar lukta.

Saknaden, sorgen och förvirringen hos huvudpersonen är så stark att den anas genom texten. Det här är en berättelse som berör väldigt mycket och som säkert kan vara till stor hjälp för de barn som själva hamnar i samma situation. Även för omgivningen är det förstås bra att läsa den här boken, för att få en ökad förståelse för hur den frihetsberövades barn drabbas av gärningen och fängelsevistelsen. Boken är skriven av Kristina Murray Brodin. För illustrationerna står Teresa Tingbrand (känd för Ett päron till morsa). Boken är rikt illustrerad med bilder i milda akvarellfärger. Jag tilltalas inte alls av illustrationerna utan tycker att de känns för röriga. En stil som jag tror äldre barn och vuxna uppskattar mer än målgruppen. Synd eftersom det annars är en bok som jag tycker behövs. Det där med illustrationer är förstås en smaksak, men jag personligen berördes av texten, men inte av bilderna, vilket drog ner helhetsintrycket för min del.

Jag älskar min pappa ändå är utgiven av Idus förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.