Jag är den som skall komma

jag-ar-den-som-skall-kommaEn av mina absoluta favoritförfattare är Johanna Nilsson. Jag avgudade hennes ungdomsböcker. Jag blev jätteglad när jag såg att hon kommit med en ny vuxenbok, Jag är den som skall komma. Men tyvärr har jag svårt att falla för boken. Huvudpersonen heter Bernice. Hon drabbas av ett missfall och så småningom glider hon in i en psykos, övertygad om att hon är frälsaren som måste nå ut med sitt budskap och hjälpa människorna. Hennes förste lärjunge blir mentalvårdaren Sami och hon kommunicerar med omvärlden via Youtube. När Bernice och Sami rymmer från sjukhuset ställs dock allting på sin spets. Hemma väntar Bernices man John och deras två pojkar. Hur ska Bernice kunna hitta tillbaka till sig själv och sin familj?

Temat för boken är oerhört viktigt och ingen kan som Johanna Nilsson skildra en sådan skör människa i en så svår situation. Det är en väldigt svart bok, men slutet av boken blir trots allt ljust och hoppfullt. Språkmässigt är det här en typisk Johanna Nilsson-bok. Få kan skriva som hon. Det är magiskt att läsa. Det är en gripande och hjärtskärande bok. Ändå faller jag inte riktigt för boken. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske är det för att jag stör mig på personalen på avdelningen, framförallt Sami. De borde kunna hantera Bernice bättre utifrån sin utbildning och erfarenhet. Och Samis agerande känns bara oproffsigt.