Dagens julklappstips – Första sagoskatten

En av våra allra mest älskade bilderboksmakare heter Catarina Kruusval. Hon debuterade i början av 1990-talet och sedan dess har hon skapat en mängd olika omtyckta bilderbokskaraktärer, så som den personliga och charmiga flickan Ellen och hennes vän Olle, gubben Egon och den modiga lilla Fia med alla sina leksaksdjur. Förutom alla sina egna karaktärer har hon också illustrerat en lång rad av våra klassiska barnvisor och folksagor. Hon har en fantastisk tecknarstil med varma, mjuka, inbjudande bilder som ofta innehåller humor, personlighet och massor av listiga små detaljer.

forsta-sagoskatten-ramsor-visor-och-sagorI antologin Första sagoskatten finns ett stort urval av alla de pek- och bilderböcker som Catarina Kruusval har illustrerat. Där finns både hennes egna karaktärer och flera av de sagor, verser och sånger som hon har illustrerat. För de yngsta barnen hittar vi enkla rim och ramsor. För de äldre finns en blandning av peka och sjung tillsammans, öva på alfabetet, sagor för sagostunderna och följ med i bilderna. Dessutom kan man bara sitta och bläddra i den här boken länge, länge och upptäcka alla härliga detaljer i bilderna. I Första sagoskatten hittar vi exempelvis Ellen och Olle badar, Ellens ABC, Ellens 123, Imse vimse spindel, Små grodorna, Guldlock, Fia och djuren på dagis, I ett hus vid skogens slut och många många fler berättelser och sånger. Det här är en underbar sagosamling att spara för framtiden. Boken vänder sig till barn mellan 3 och 6 år.

forsta-sagoskatten-julNu inför julen har det också kommit en ny antologi som heter Första sagoskatten: Jul. Där har Catarina Kruusval illustrerat välkända julsånger som Nu är det jul igen, Tre pepparkaksgubbar, Midnatt råder och Räven som raskar över isen, men också flertalet sagor och berättelser finns med i boken, så som Sagan om mössens julafton, Tomtegröt och tulpaner, Egon och tomtenissen. Vi får också möta bland annat Pippi Långstrump, Mamma Mu och Kråkan, Lotta på Bråkmakargatan och Nicke Nyfiken. Dessutom finns julpyssel och mycket annat spännande. En härlig bok för julens högläsning, eller varför inte som julklapp. Denna bok vänder sig också till barn mellan 3 och 6 år. Båda böckerna utges av Rabén & Sjögren.