Jag är sju djur

-Om du vore ett djur, vilket skulle du vara då? Den frågan får huvudpersonen i bilderboken Jag är sju djur. Huvudpersonen svarar snabbt, utan att ens fundera:

Jag skulle vara flera olika djur. Det är jag faktiskt redan.

Jag är sju djurDärefter förklarar huvudpersonen att hon är sju djur som kommer fram på natten när hen sover. Det har hon sett i sina drömmar. Djuren svävar runt och bestämmer varje natt vilket djur huvudpersonen ska vara under den kommande dagen. En lördag kanske hon är en orm som bara vill ringla ihop sig och fortsätta sova. En söndag ligger hon under bordet och håller koll på allt. En onsdag är hon en katt som stryker sig mot mamma och pappa och vill bli klappad på. En torsdag är hon en silverfisk som är snabb och listig, kommer på tips och tricks, gömmer sig och busar. Men när det är dags för simhallen är alla djur borta. Nu önskar hon att hon kunde vara ett vattendjur, vilket som helst, men hon är inget vattendjur. Hon vill varken simma, leka eller bada. I alla fall inte förrän hon kommer hem till det trygga badkaret med mammas badskum. Kanske är hon en krokodil som inte simmar så djupt, men som trivs bra i vattenbryn. Som ibland blir rädd och får vassa tänder. Boken avslutas med att huvudpersonen ställer samma fråga tillbaka till sin kompis – hur många djur är du? Och det blir också en retorisk fråga till läsaren eller rättare sagt till det barn eller de barn man läser boken för. Frågan öppnar på ett fint sätt för tankar, funderingar och diskussioner kring känslor och att våga vara sig själv. Huvudpersonen gestaltar sina känslor genom sju olika djur. Jag skulle gärna vilja jobba med boken i en barngrupp genom att läsa boken högt och därefter låta barnen gestalta hur de känner sig just nu genom att skapa ett valfritt djur (genom att rita, måla, i lera eller liknande).

Jag är sju djur är skriven och illustrerad av Elisabet Ericson som gick ut programmet för illustration och grafisk design vid Konstfack 2015 och numera frilansar som illustratör. Boken är speciell inte bara för sin originella idé och känslogestaltning utan också för sina vackra, välarbetade illustrationer som är färgsprakande, detaljrika och en hel värld i sig själv. Boken är utgiven av Natur och Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.