James och jättepersikan

29697667_o_1När James föräldrar blir uppätna av en noshörning som rymt från London Zoo måste han flytta in hos sina elaka mostrar. En dag får han ett magiskt pulver av en mystisk man. Pulvret får en persika att växa från ett nästan dött träd. Persikan växer och växer och blir gigantisk. Mostrarna börjar ta betalt av folk för att se den. En natt smyger James in i persikan och där möter han en hop insekter som blir hans vänner. Plötsligt är de i samma storlek och kan prata med varandra. Det blir början till ett fantastiskt äventyr!

Återigen slås jag av vilken fantasi Roald Dahl måste ha. Hur kommer man ens på en sån där story? En humoristisk, spännande och överdriven bok som passar ypperligt som högläsningsbok.

James och jättepersikan är den första barnbok som Roald Dahl skrivit och den har blivit tryckt i nya utgåvor åtskilliga gånger. Den har också blivit dockfilm. På 1990-talet skapades även en tecknad version som visades på Bolibompa. 1996 gjordes en spelfilm med regi av Tim Burton.

James och jättepersikan är skriven av Roald Dahl, illustrerad av Quentin Blake, utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “James och jättepersikan

Comments are closed.