Jobbiga tjejer

Jobbiga tjejerJobbiga tjejer är uppföljaren till Fula tjejer som kom förra året, båda skrivna av tre av Sveriges absolut främsta barn- och ungdomsboksförfattare, nämligen Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. I den första boken hittade Jasmine, Tilde och Eleni varandra, i sin kamp att stoppa instagramkontot Fula tjejer. Nu har de nya orättvisor att kämpa mot, och ett nytt brott att lösa!

Boken inleds med att gympasalen intill tjejernas skola brinner ner. Det tar inte lång tid innan ryktesspridningen på skolan, och i hela samhället, drar igång. Kan branden ha varit anlagd? Och av vem? Misstankarna vänds så småningom mot Eleni, som är oskyldig, och då bestämmer sig Jasmine, Tilde och Eleni för att ta reda på sanningen.

Samtidigt som bränderna härjar i Gnesta är stämningen på högstadieskolan där tjejerna går minst sagt spänd. Tjejerna har upptäckt att de inte behöver stå ut med vilka orättvisor som helst – och killarna har upptäckt att de tycker att tjejerna är skitjobbiga. Skolans trivselregler känns som ett hån. Satsningen på ett jämställdhetsprojekt kommer lägligt – men läggs ner lika snabbt eftersom fokus måste ligga på återuppbyggnad av gympasalen… Tjejerna bestämmer sig för att ta saken i egna händer för att få till en dräglig miljö även för tjejerna på skolan. Och skapa en alldeles egen tjejtoa!

Boken har tre berättarperspektiv som växlar från kapitel till kapitel. Texten är lättläst och medryckande, peppande och engagerande. Det handlar om feminism, jämlikhet, orättvisor, mysterier, kärlek, vänskap, vardag och skola. Igenkänningsfaktorn är hög. Jobbiga tjejer är precis som föregångaren en superbra högläsnings- eller bokcirkelbok där det finns massor av intressanta och viktiga frågor att diskutera och samtala kring.