Så nära att det bränns

Så nära att det brännsSå nära att det bränns handlar om Jason, Max och Alice. Jason och Alice är ett par, fast de har ett destruktivt förhållande där James kontrollerar Alice och allt sker bara på hans villkor. Max var tidigare en i Jasons gäng, men han har dragit sig undan och satsat på skolan istället. För Jason, han är den karismatiske ledaren, den kriminelle som alla dras till och som ingen kan stå emot. Inte Max heller, trots att han verkligen försöker. Han har ju verkligen lämnat den världen bakom sig. Men samtidigt kan han inte förneka att han saknar gemenskapen, bekräftelsen, kickarna, och Jason. Allt det som gör livet roligt och värt att leva.

En dag möts Max och Alice och förälskelsen är omedelbar. Det borde vara de två, men Jason ser Alice som sin och alla vet att det som tillhör Jason är förbjudet område. Max borde hålla sig undan, han vet att han borde hålla sig långt ifrån Alice. Men precis som att han inte kan hålla sig från Jason kan han inte heller hålla sig från Alice…

Så nära att det bränns är en ungdomsbok om identitet, grupptryck, tillhörighet, gemenskap och vänskap. Men också om den första stora kärleken. Och viljan att hålla sig på rätt köl, men samtidigt längta efter att få känna någonting.

Precis som de andra böcker jag läst av Christina Lindström är även denna välskriven och oerhört tonsäker. Det finns dock lite svagare partier i boken, trådar som inte knyts ihop, teman som kunde utvecklas mer. Men på det stora hela är det en mycket läsvärd ungdomsbok som med fördel kan användas som högläsningsbok och gärna läsas även av vuxna som möter ungdomar för att få en inblick i deras värld.