Julbak

Här hemma är julbaket i full gång. Barnen och jag bakade pepparkakor och lussekatter i helgen och jag har även bakat bland annat drömmar, kokostoppar med saffran, cookies med choklad och jordnötter, saffranssnitt med choklad och mycket mer. För att få inspiration inför julbaket har jag tittat i en rad olika bakböcker och här är ett par av dem.

Både Julfika och Inte utan min långpanna är två böcker som ingår i serien Kyrkkaffe som utges av Libris bokförlag. Serien består av små, tunna bakböcker fyllda med recept från kök och församlingshemskök runt om i Sverige. Böckernas redaktör heter Anna Braw. Böckerna har många goda, lockande recept med inspirerande bilder till.

julfikaJulfika är fylld av mer eller mindre klassiska recept som passar extra bra i juletider. Bakverken doftar och smakar gott av exempelvis saffran, kanel, apelsin, pepparkakor och andra juliga smaker. I boken finns det både bakverk som går snabbt och enkelt, så som pepparkakskladdkaka och saffransmuffins, men också lite mer komplicerade bakverk, så som Henriettas lussekatter, Kjerstis glutenfria philadelphiarutor, Hällestadgårdens saffransrutor och Mamma Tinas kaffekakor. Själv fastnade jag bland annat för Maryland Cookies och Pepparkaksbullar. De ska jag testa att baka. Det finns en förkärlek för recept där man använder långpanna, men det finns också många andra recept. Det är inte bara söta bakverk i boken också matbröd och småbröd. Längst bak i boken finns ett register där man hittar alla recept i alfabetisk ordning.

inte-utan-min-langpannaInte utan min långpanna har inget specifikt jultema, utan däremot fokuserar denna bok på bakverk som man kan göra i en långpanna. Perfekt inför alla de tillfällen då man vill kunna baka till många på ett enkelt sätt. Kanske till släktkalas, barnkalas, studentfest, personalmöte eller varför inte till jul. Även här finns både söta bakverk och matbröd. De allra flesta recepten är enkla att baka och innehåller prisvärda ingredienser. Vissa är lite mer avancerade med glasyr. Många av bakverken fungerar utmärkt att frysa in. Jag blir sugen att prova bland annat Kristinas hallonrutor, Guldrutor och Bärmarängrutor.