Jultröjan

Bildresultat för jultröjan cecilia heikkilä   Bildresultat för jultröjan cecilia heikkilä

Den hemlösa katten Fransson har det inte lätt om vintern; hela dagarna måste han vandra genom staden för att inte tassarna ska frysa fast. Utifrån tittar han in på julklappshandlande djur som pausar på stadens kafé eller träffas vid skridskobanan på torget. Men just den här dagen ställs allt på ända, en kall dag i juletid tappar nämligen katten Franssons tröja en maska och börjar repa upp sig. Ve och fasa – utan tröja blir vintern lång och svår, inte minst för en katt som bor i ett hus av kartong. Fransson måste följa efter garnet som slingrar och ringlar sig runt staden, genom gränder, uppför väggar och över tak och torn. Jakten slutar på en oväntad plats, med en härlig överraskning och för första gången får Fransson den julen en riktig julklapp.

Cecilia Heikkiläs saga Jultröjan utkom först som pixibok och blev väldigt populär och älskad. Därför har den nu kommit i stort format, som bilderbok. Det är en mysig och gripande berättelse om ensamhet, vänskap och gemenskap. De stämningsfulla illustrationerna med sina milda färger är vintriga och skänker julstämning. Bilderna berättar berättelsen ur sitt perspektiv och illustrationerna ger verkligen uttryck för de känslor man får när man läser boken. Att som läsare få följa den röda tråden längs sidorna och genom staden ger ytterligare en dimension till berättelsen och skapar såväl delaktighet som interaktivitet. Tankarna går självklart till den populära bilderboken Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen.

Jultröjan är en rolig och härlig saga att läsa tillsammans i juletid, perfekt för förskolebarnen. Extra spännande är det också att vi redan har mött några av karaktärerna i författarens debutbok, Grävlings resa. Det är en finstämd bilderbok som handlar om att det för länge sedan fanns en ensam Grävling. På den tiden var han en modig sjökapten som seglade på världens alla hav. Men numera är han alldeles för gammal för äventyr. Han ville bara leva ett stillsamt liv i sin stuga och följa sina väl inrutade rutiner. Han ville inte veta av något trassel eller oförutsägbara händelser. Så en dag var det just något oidentifierbart trassel som flöt i land på stranden till hans ö. Trasslet visar sig vara ett djur som ställer till med mycket stök hemma hos Grävling. Han jagar iväg det lilla djuret ut ur trädgården och i samma ögonblick drar en väldig storm in, en storm som tar med sig Grävlings stolthet, båten Lilly. Nu måste Grävling rädda Lilly. Det blir ett äventyr han aldrig kommer att glömma och på sin färd får han sällskap av flera vänner, exempelvis trasseldjuret. Även här är bilderna stämningsfulla och vackra, med milda färger men samtidigt med ett enormt uttryck.

Jultröjan är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Grävlings resa är också utgiven av Bonnier Carlsen och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.