Kalas och katastrof

Kalas och katastrof (inbunden)Kalas och katastrof ingår i den nya serien Vänner 4-ever som handlar om livet på lågstadiet och om vänskap. Boken är en så kallat lätt att läsa-bok, vilket innebär att den vänder sig till nybörjarläsarna med lite större text och många bilder. Dock inte till de absolut nyaste nybörjarläsarna utan de som kommit lite längre med läsningen, men som fortfarande behöver lite enklare böcker.

Boken handlar om Emilia som äntligen fyller år. Nästan alla andra i klassen har fyllt redan, men nu är det hennes tur. Hon har tänkt på sitt kalas hela sommarlovet, vilka hon ska bjuda, vad de ska leka och vad de ska äta. Hon tänker bjuda alla tjejerna i klassen. Och hon har gjort 9 inbjudningskort, ett till var och en av tjejerna i klassen. Trodde hon i alla fall. Hon hade glömt bort Julia, den nya tjejen i klassen som började förra veckan! Åh vad Emilia skäms. Julia är ledsen, fröken tröstar henne och kompisarna tittar argt mot Emilias håll. När Emilia går hem känns det inget bra i magen och hon har svårt att somna den kvällen. Men som tur är så händer något oväntat dagen därpå, tack vare Emilias pappa och Julias mamma. Slutet gott, allting gott.

Det jag gillar med Kalas och katastrof är att författaren Marie Oskarsson verkligen lyckats fånga barnens känslor. Jag kunde verkligen känna Emilias ångest när hon insåg att hon glömt Julia, hennes ensamhet och utsatthet när klasskompisarna vände sig mot henne, men också den genuina glädje hon kände i slutet av boken när allt hade löst sig och hon dessutom fick en bästis på köpet. Otroligt bra skrildrat och en välskriven bok. Illustrationerna av Helena Bergendahl är också väldigt fina, uttrycksfulla och samspelar perfekt med texten. Hoppas det snart kommer fler böcker i serien.

Kalas och katastrof är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.