Kameleonten

Advokaten Sophie Ceder blir strypt till döds under en massage på Sturebadet i Stockholm. Allt tyder allt på det är seriemördaren Kameleonten som slagit till igen efter sju års uppehåll. Förklädd till allt från präst, lokalvårdare till receptionist och läkare stryper mannen med de tusen ansiktena sina offer och lämnar efter sig en tärning som souvenir.

Nathalie Svensson, Johan Axberg och de andra medlemmarna i Nationella gärningsmannaprofilgruppen blir inkallade. I jakten på landets mest utstuderade seriemördare tvingas de in i ett rollspel där både deras privata som yrkesmässiga identiteter hotas.

Samtidigt som profileringsgruppen sätter allt på spel för att gripa Kameleonten är relationen mellan Nathalie och Johan frostig. Johan har bestämt sig för att stanna hos familjen i Sundsvall, men nu berättar han något som än en gång vänder upp och ner på deras relation.

KameleontenKameleonten är den sjunde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg. Den går i ett rappt tempo och det är spännande mest hela tiden, mycket beroende på att medlemmarna i profileringsgruppen nu är hotade på ett helt annat sätt än när de jobbat med andra fall. Den person som de söker denna gång är också en helt annan typ av mördare än de tidigare sett. Han är inte bara kall och skoningslös, han är också fruktansvärt välplanerad, smart och har en djävulsk plan.

Jag gillar verkligen Jonas Moströms böcker. De tidigare böckerna i serien tyckte jag mycket om för att de utspelade sig i trakterna där jag är född och uppvuxen. I de senare böckerna uppehåller han sig dock även på andra orter. Här är det Stockholm och Uppsala som framförallt är centrum. Persongalleriet är intressant, där förstås Nathalie och Johan är huvudpersoner, men även de andra medlemmarna i profileringsgruppen har ju betydande roller och känns nästan som en familj numera efter så många böcker. Moström har en berättarteknik som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Korta kapitel, mycket dialog, cliffhangers och många vändningar gör det spännande att läsa. Det blir lite osannolikt och orimligt emellanåt, men man köper det, för det är ju fiction. Själva polisarbetet och utredningarna beskrivs generellt trovärdigt och realistiskt. Kameleonten är definitivt en av de bästa böckerna i serien och slutet får mig att hoppas på att serien kommer att fortsätta leverera.

Kameleonten är utgiven av Norstedts förlag.