Kanel och Kanin och alla känslorna

Igår kväll läste jag Kanel och Kanin och alla känslorna för barnen. Det är en bilderbok som handlar om kompisarna Kanel och Kanin som är ganska olika, men ändå väldigt bra vänner. Det finns flera böcker om dem. I just den här boken utforskar de världen tillsammans och utgår från de många olika känslor man kan uppleva, som ilska, ånger, avundsjuka, sorg, glädje, ensamhet och oro. Boken fungerar bra som en ingång för den som vill prata om känslor tillsammans med barn. Men den fungerar också att läsa som en helt vanlig bilderbok. Texten är skriven på rim och bilderna är väldigt uttrycksfulla och samspelar bra med texten.

Jag frågade barnen efteråt vad de tyckte om boken och jag fick blandade reaktioner. Nioåringen gillade den inte alls. Femåringen tyckte om den och fyraåringen visste inte riktigt vad hon skulle tycka, ”den var både bra och dålig” sa hon. Det tycker jag också sammanfattar rätt bra vad jag själv tyckte om boken. Den var bra, men ändå fanns det något där, något jag inte riktigt kan sätta fingret på, som gör att den inte tilltalade mig. Rimmen hade jag svårt för, jag har inte detaljstuderat dem för att se om de var inkonsekventa, men det kändes så under läsningen, jag fick inte till någon riktig rytm och det kändes hackigt att läsa. Boken är inte heller riktigt upplagd som en vanlig bilderbok med en historia som har en början och ett slut, utan här finns det istället ett antal mindre kapitel där olika känslor är i fokus i de olika avsnitten och det tycker jag också gjorde boken svårläst. Tanken är att även om de olika avsnitten är fristående så bildar de tillsammans en helhet och det gör de ju, i teorin, men det blir svårläst i praktiken. Åtminstone om man utgår från att man vill ha en bok att sträckläsa. Berättarperspektivet växlar också mellan huvudpersonerna och det kan också göra det hela lite förvirrande, samtidigt som det ju är bra ur en pedagogisk synpunkt att få ta del av båda personernas upplevelser av känslorna.

Jag har sett att den Kanel och Kanin och alla känslorna har dramatiserats flertalet gånger och det tror jag att texten passar ypperligt till. Men också att läsa om och om igen och diskutera innehållet, för med diskussion kommer man långt och känslor är ju ett tema som är ständigt aktuellt och ständigt lika viktigt.

Kanel och Kanin och alla känslorna är skriven av Ulf Stark, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av En bok för alla. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.