Knäckarbanketten

KnäckarbankettenKnäckarbanketten är en saga och äventyrberättelse som inte liknar något annat. Boken handlar om Amund och Ottilia. Lille Amund jobbar i hertig Ludberts stora kök. Hans högsta dröm är att äga ett par skor. Hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Därför kallas han svinpojken. Det blir mycket rester. Hertigens yngsta dotter Ottilia är en av de som med avsmak ser hur hovet frossar i överflöd. Hon drömmer om ett friare liv och i väntan på det broderar hon fasansfulla monster.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest – en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen…

Amund och Ottilia blir indragna i ett farligt, hisnande och storslaget äventyr bland högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Boken är skriven av Sara Bergmark Elfgren och illustrerad av Emil Maxén. Tillsammans har de skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv för barn i lågstadieåldern och uppåt.

Knäckarbanketten är framförallt rolig, men också spännande och fängslande. Den är annorlunda, unik och underhållande. En riktig saga, en barocksaga, som också frossar i hiskeliga monster och vidunder, men det blir inte för läskigt tack vare den skruvade humorn. Illustrationerna är mitt i prick, myllrande, detaljfyllda, skruvade och tecknade med mustiga färger. Författare och illustratör samspelar väl och skapar en härlig, häftig helhet. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Photo by Barnboksbloggen on March 15, 2021. May be an image of 1 person.   Photo by Barnboksbloggen on March 15, 2021.   Photo by Barnboksbloggen on March 15, 2021. May be an illustration.