Kom dagen Kom natten

Kom dagen, kom nattenI bilderboken Kom dagen, kom natten fångar Åsa Lind och Emma Virke stämningen i sommarens sista dag. Det är en unik bok i dragspelsformat där vi från ena hållet får följa dagens skeenden och från andra hållet nattens drömmar. Där dagen slutar, slutar inte boken, för på andra sidan kommer natten och tar vid.

Man kan läsa boken precis som en vanlig bok, men man kan också låta boken veckla ut sig i dragspelsformatet och låta den bli en enda mer än två meter lång berättelse där illustrationerna tillsammans bildar ett vackert konstverk. Det är en rolig idé, nytänkande och nydanande. Och illustrationerna är så oändligt vackra. Jag hade gärna haft denna som en tavla hemma.

Photo by Barnboksbloggen on November 12, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..Berättelsen handlar om ett barns sista sommardag, ni vet en av de där sista soliga, varma dagarna innan höststormarna kommer. Barnet leker, det är kallt i gräset men varmt i solen. Någon ropar: ”Kom, vi badar” och några större barn, kanske kusiner eller syskon, simmar skrattande iväg, medan barnet som inte kan simma står kvar på stranden. Vid en första anblick ensam, men ändå inte. Så småningom blir det kväll den där sista sommardagen och när natten kommer tar drömmarna vid. Vi får följa barnet genom drömmarnas värld ända tills morgonen kommer och hen förklarar för sin morfar att nästa sommar ska hen också simma ända ut till flotten.

Photo by Barnboksbloggen on November 12, 2020. Ingen fotobeskrivning tillgänglig..

Texten är poetisk och sparsam. Den finns infogad i bilderna, vilket ytterligare befäster att detta är ett konstverk där text och bild är sammanlänkad och samspelar på ett ypperligt sätt med varandra. Eftersom texten är karg och fåordig kan man läsa mycket mellan raderna och framförallt kan läsaren tolka in mycket genom bilderna, vilket gör att berättelsen kan läsas i flera lager och på nya sätt vid varje omläsning. Det är så mycket detaljer att upptäcka och begrunda att boken håller för många läsningar. En sprudlande men samtidigt lågmäld bok full av fantasi och en hyllning till naturens magi.

Beskrivning saknas.

Jag gillar att bilderboksmakarna vågar ta ut svängarna och testa ett nytt format. Och jag gillar att Augustprisjuryn också vågar lyfta fram denna unika bok. Jag tror att det här är en av årets vackraste böcker för barn från 3 år och uppåt. Den är väl värd sin Augustnominering. Jag hoppas också att nomineringen gör att många läsare upptäcker boken för den är verkligen inte bara till för bilderboksåldern utan även äldre läsare kommer att ta den till sitt hjärta.

Beskrivning saknas.

Kom dagen, Kom natten är skriven av Åsa Lind, illustrerad av Emma Virke samt utgiven av Lilla Piratförlaget. Den är nominerad till Augustpriset 2020 i kategorin barn- och ungdomslitteratur.