Konrad lussar

konrad-lussarIdag är det självaste luciadagen och vad passar bättre då än att tipsa om en riktig luciabok, nämligen Konrad lussar. För ett par veckor sedan skrev jag också om Konrad, om den första boken om Konrad som heter Konrads klänning. Nu är alltså den andra boken i serien här, Konrad lussar. Även denna bok är skriven av Åsa Mendel-Hartvig och illustrerad av Caroline Röstlund. Det är Olika bokförlag som ger ut dessa böcker.

Konrad lussar inleds med att det är dagen före lucia och det är dags för Konrad och Hedvig att bestämma vad de ska ha på sig nästa dag. Hedvig hittar en tomteluva och vill vara tomte, så luciakronan lämnar hon över till Konrad. Han tvekar, för han har hittat glitter och vill vara tärna. De dividerar lite fram och tillbaka, vad kan man ha på sig och kanske kan man till och med lussa naken, för nakenfis är ju roligt att vara. Till slut blir det lucia och då går Konrad där i lussetåget med glitter, luciaklänning och luciakrona.

Bokens tema är såklart könsroller och framförallt då pojkar som utmanar könsroller. Faktum är att allt fler pojkar på förskolan väljer att vara lucia idag och då behövs denna typ av tillåtande böcker som visar på mångfald. Det som Konrad lussar gör så bra är att boken inte bygger sin dramaturgi kring vad man får och inte får ha på sig på lucia, utan hela luciatraditionen skildras ur ett barnperspektiv och bygger på barnens vilja att klä ut sig på denna högtid. Just vid lucia är det tyvärr många förskolor och skolor som fortfarande begränsar barnens val av klädsel och utstyrsel, vilket känns väldigt gammalmodigt och tråkigt. Att se denna bok gör att hoppet och framtidstron ökar. Böckerna om Konrad innehåller inga pekpinnar och bilderboksmakarna lyckas närma sig laddade ämnen utan att problematisera dem, vilket de ska ha en stor eloge för. Boken visar på att det finns flera olika alternativ att välja bland, utan att något av alternativen framhävs som ”bättre” än något annat.

Förutom det mest synliga temat så har boken ett ytterligare tema, nämligen syskonrelationer, eftersom Konrad och Hedvig är syskon och måste samsas om de saker som finns. Detta tema gör att boken får en ytterligare dimension. Olika förlag är ju mästare på att visa på mångfald och det innebär även att luciatåget består av barn som ser olika ut, utan att det är något som ifrågasätts eller ens kommenteras. Bilderna när Hedvig och Konrad är nakenfisar skildrar dessutom både en snopp och en snippa utan att det är något som kommenteras. Vidare är Konrad lussar en härlig, färgglad och charmig bilderbok som barnen lätt fastnar för. Den vänder sig till de yngsta barnen, upp till tre år, men jag tycker att man kan läsa den för barn ända upp i skolåldern. Det handlar som sagt om ett högaktuellt tema och boken berör alla, oavsett kön eller ålder.

 

2 thoughts on “Konrad lussar

  1. Syskonrelationen var verkligen något jag älskade i denna. Gång på gång gör Olika böcker som är så fina på så många nivåer, en blir glad!

Comments are closed.