Kvinnoalfabetet: Bokstaven D

Skärmklipp 2015-09-03 07.32.53

Förra torsdagen var det dags för den fjärde bokstaven i Enligt O:s alfabetsutmaning. Bokstaven D handlade det alltså om. Jag hann inte svara då, så det får bli nu istället.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på D?

Åh, vad jag hade problem med den här bokstaven. Jag har ingen favoritförfattare på D. Men jag kom faktiskt på ett (om än långsökt) svar trots allt, för efter lite googling såg jag av en slump att Patricia Cornwell är född som Patricia Carroll Daniels. En period verkade det som att hon hette Patricia Daniels Cornwell. Det är hon som skriver kriminalromaner om rättsläkaren Kay Scarpetta. Det finns massor med böcker i serien och jag har läst många av dem, men på senare år tröttnade jag. Jag har flera olästa i bokhyllan och jag vet inte om jag kommer att läsa dem, men under många år var hon en av mina favoriter i genren och hon var trots allt också en pionjär på sitt område.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Helena Davidsson-Neppelberg är en svensk illustratör som är verksam både för tidningar, reklambyråer och inom bokbranschen. Själv fick jag upp ögonen för henne genom de barnböcker hon illustrerat. Jag gillar hennes enkla, tydliga, uttrycksfulla och färgglada illustrationer och barnen verkar också fascineras av dem. Här finns några exempel på böcker hon illustrerat.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Sarah Dawn Finer är en otroligt begåvad kvinna som både sjunger fantastiskt och verkar vara en härlig person.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på D har du ännu inte utforskat?

Många skriver om Emily Dickinson i sina svar och jag måste pinsamt nog också svara att jag inte utforskat hennes poesi särskilt mycket, men skulle gärna vilja. Donna Tartt är en författare som jag tyvärr inte läst något av ännu, men jag hoppas att det blir ändring på det snart.

One thought on “Kvinnoalfabetet: Bokstaven D

Comments are closed.