Upp och hoppa, Hunden Rund

upp-och-hoppa-hunden-rundHunden Rund är numera en välkänd klassiker i barnboksvärlden. Det är en glad, charmig och härlig figur. Upp och hoppa, Hunden Rund är en pekbok som utkom förra året och som är en riktig feelgoodbok för de allra yngsta.

Boken inleds med att Hunden Rund är pigg och bestämmer sig för att hoppa hela vägen till sin kompis Ruffa. Väl där vill han visa hur bra han kan rulla runt. Ruffa hänger på. Sedan ålar de hit och dit. De träffar på Råkan som vill visa ett danssteg han nyss lärt sig. Hunden Rund och Ruffa försöker de med, men det var så svårt så de smyger iväg på tå. Sedan gör de kullerbyttor. Men till sist tar hunden Runds pigghet slut och han snurrar ner i sin korg. Sist av allt uppmanar boken läsaren att själv göra likadant:

Upp och hoppa! Vilka konster kan du?

Det här är en rolig och fartfylld pekbok för de yngre läsarna. Jag gillar också att boken uppmanar till rörelse och kreativitet på barnens nivå. Jag kan tänka mig att boken lär vara populär i barngrupper på förskolor.

Upp och hoppa, Hunden Rund är i klassiskt pekboksformat med tjocka kartongsidor med rundade hörn. Den är skriven av Annika Henning, illustrerad av Maria Nilsson och utgiven av Bokförlaget Opal. Boken finns bland annat att köpa hos Adlibris och på Bokus.