Kvinnoalfabetet: Bokstaven I

Skärmklipp 2015-10-15 11.05.56

Dags för bokstaven I i Enligt O:s alfabetsutmaning. Jag var rädd att det skulle bli en riktigt klurig utmaning att komma på svar på I, men det gick ju bra ändå.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I.

Ingelin Angerborn. Nu har jag inte läst alla hennes böcker, men jag har förstått att hon är otroligt populär bland barn i låg- och mellanstadieåldern, och jag uppskattar hennes förmåga att kunna skriva så att de fängslas så otroligt mycket. Hennes böcker är ofta läskiga och innehåller ofta en gnutta övernaturligt, och det verkar verkligen gå hem. Själv tyckte jag mycket om Hjärta av damm som utspelar sig i teatermiljö. Nytänkande och krypande läskigt.

Ingrid Olsson är också en bra barn- och ungdomsförfattare som jag framförallt gillar för hennes ungdomsböcker, där hon inte väger för jobbiga ämnen. Jag gillar också att hon är väldigt bred som författare, man kan inte placera henne i ett fack, utan hon tänjer gärna på gränserna.

 

Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Idas sommarvisa, den klassiska barnvisan med sommartema som så ofta hörs på skolavslutningar. Det är vår älskade Astrid Lindgren som har skapat texten, medan Georg Riedel har tonsatt. Visste ni att den skrevs ursprungligen till filmen Emil och griseknoen från 1973, där den sjöngs av Lena Wisborg som spelade Ida. Sedan dess har den också tack vare Small Town Singers legat på Svensktoppen åtskilliga veckor, men också spelats in av såväl Black Ingvars, som av Ultima Thule.

 

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Ilon Wikland. Hon är främst känd för sina illustrationer till Astrid Lindgrens böcker, men hon har ett brett register – hon har illustrerat allt från samlingar med söndagsskolesånger, till en sexualupplysningsbok och hon har till och med illustrerat skrovmålningarna på Tallinks fartyg M/S Victoria. Hon kom till Sverige från Estland som flykting vid 14 års ålder. Den första juli 2009 invigdes museet Ilons sagoland i Estland och 2004 bestämde hon sig för att donera sina cirka 800 bokillustrationer i original till den estniska staten, där de ställs ut i ett gammalt vackert hus som ägs av länsmuseet. Jag skulle gärna vilja veta mer om hennes liv, hur det var att komma till Sverige i tonåren och hur det kändes att bli berömd för sina illustrationer. Undra om hon har skrivit någon självbiografi?

 

Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Inger Edelfeldt har jag visserligen läst någon eller några böcker av, men skulle gärna vilja läsa mer av henne. Ida Axelsson är en ny svensk deckarförfattarinna som hittills bara skrivit den första boken i serien om kriminalinspektör Linn Wide i Helsingborg (Svart skugga), men jag är väldigt sugen på att fortsätta följa hennes författarskap, så jag hoppas hon skriver klart den andra boken i serien snart. Sist, men inte minst är jag nyfiken på att läsa något av Catharina Ingelman-Sundberg som jag hört så mycket gott om.