Kvinnoalfabetet: Bokstaven H

Skärmklipp 2015-10-06 21.23.46

Återigen är jag sen med Enligt O:s alfabetsutmaning. Det var förra veckan det var dags för bokstaven H och här kommer mina svar, sent omsider. Men bättre sent än aldrig va?!

Förra veckan var också då årets nobelpristagare i litteratur presenterades och därför är en av frågorna inspirerade av detta, så därmed var också bokstaven H lite extra klurig 🙂

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.

Pia Hagmar vill jag lyfta fram här. Hon är en otroligt produktiv barn- och ungdomsförfattare som bland annat har skrivit hästböcker, barndeckare och lättlästa böcker, samt något så ovanligt som en vuxenbok med hästtema faktiskt. Jag uppskattar framförallt hennes böcker om Millan, en tjej som gärna hänger i stallet för att det är så jobbigt hemma. Mamma är ledsen hela tiden och pappa dricker för mycket. Millan tar stort ansvar hemma och framförallt genom att ta hand om sin lillebror när de vuxna inte finns där för honom. Hennes största dröm är att få en egen häst. Böckerna vänder sig till ungdomar och jag gillar att Pia Hagmar vågar skildra det där som man annars sällan pratar om, när det är jobbigt hemma, och att detta också kombineras med livet i stallet och kärleken till hästar. Men jag vet också att det är många yngre läsare som älskar hennes hästböcker om Klara och deckarserien Dalslandsdeckarna.

2. Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?

Hanne-Vibeke Holst läste jag en del av tidigare, främst då hennes romaner som handlar om fiktiga intriger i den danska inrikespolitiken (Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret). Dessa böcker har filmatiserats och hon har även fått flera danska priser för dessa. Men jag har också läst triologin om Therese Skårup, där hon skildrar den moderna kvinnans svåra balansgång mellan moderskap, familj och yrkesliv. Hon har skrivit en hel del om kvinnofrågor och hon är goodwillambassadör för kvinnofrågor för FN-organet UNFPA.  Jag har länge velat läsa hennes bok Min moster har migrän – eller hur jag blev kvinna. När den boken kom ut i Danmark 1999 beskrevs den av Politiken som den viktigaste debattboken om feminism och den kvinnliga identiteten och den har hittills sålts i över 100.000 exemplar. Jag beundrar de som synliggör kvinnan och kvinnorollen i vår samtid, så därför vill jag lyfta Hanne-Vibeke Holst. Jag tycker hon passar bra in i den här kvinnoutmaningen.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Min farmor hade ett förnamn på H, nämligen Henny. När jag var gravid med min förstfödda dotter dog min farmor, 91 år gammal. Hon hade då levt några år på ett demensboende och var tyvärr inte alls klar på slutet. Fysiskt var hon däremot väldigt pigg ända in i det sista. Jag sörjer att hon aldrig fick träffa sitt barnbarnsbarn. Jag sörjer också att jag inte tog tillvara på tiden med henne mer. Jag tillbringade mycket tid med henne innan jag började skolan. Jag var aldrig på dagis, utan var hos henne om dagarna. Hon lärde mig sy, virka, läsa, skriva, baka och lösa korsord. Kunskaper jag är väldigt tacksam över. Men jag hann aldrig be henne berätta om sitt liv. Jag vet att hon var sömmerska. Jag vet också att hon bara fick ett barn, min pappa. Jag vet att hon och min farfar flyttade för att komma närmare min familj. Men så mycket mer vet jag inte. Jag hade velat veta mer om vad hon har upplevt och gått igenom i sitt liv.

Sofia Helin måste jag också nämna. Hon är svensk skådespelare med lång erfaremhet från tv-serier och filmer. Just nu är hon aktuell eftersom det är hon som spelar huvudrollen i den dansksvenska kriminalserien Bron, som jag först nu har upptäckt (tredje säsongen har nyss börjat). I tv-serien skildrar hon en kvinnlig polis med aspbergers syndrom otroligt skickligt!

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Emma Hamberg. Jag skulle vilja läsa mer feelgoodböcker och är nyfiken på hennes serie om Rosengädda. Johanne Hildebrandt skulle jag vilja utforska mer. Jag har läst några av hennes böcker (krigsskildringarna) och tycker att hon skildrar något väldigt viktigt, och dessutom ur en kvinnas perspektiv. Men jag är också nyfiken på hennes vikingaromaner. Jag vet ju att hon skriver bra, så gissningsvis är även de böckerna läsvärda.