Kvinnoalfabetet: Bokstaven J

Skärmklipp 2015-10-22 15.20.55

Förra veckan var det dags för bokstaven J i Enligt O:s alfabetsutmaning. . Det känns som att J kommer att vara den lättaste bokstaven hittills.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J

Johanna Nilsson är en av mina absoluta favoritförfattare, så hennes namn blir ett självklart val. Hon skriver både barnböcker, ungdomsböcker och vuxenböcker i olika genrer. Hon skriver spänningsromaner under pseudonymen Amanda Lind och på sistone har hon skrivit en fortsättning på klassikern Kallocain. Själv fastnade jag för hennes ungdomsböcker, framförallt Hon går genom tavlan, ut ur bilden, som är delvis självgeografisk och som handlar om mobbing och ensamhet. I huvudrollen står en tjej som mår dåligt och skär sig. Jag läste den när jag själv var ung och mådde dåligt i skolan, så det var en befrielse att få läsa en bok med så hög igenkänning. En annan av hennes böcker som jag verkligen gillar är Rebell med frusna fötter som handlar om Stella som börjar plugga på Handelshögskolan i Stockholm. Den läste jag när jag själv pluggade till civilekonom och jag kände minst sagt igen mig även i den boken.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Amanda Jensen. Jag, som så många andra, såg henne för första gången i Idol och fastnade dels för hennes röst och dels för att hon vågade gå sin egen väg. Efter Idol har jag inte direkt följt hennes karriär slaviskt, men jag såg henne i Så mycket bättre där jag framförallt fastnade för hennes tolkning When we dig for gold in the USA. Jag vill också lyfta fram Jessica Gedin som verkar vara en smart, påläst kvinna och en mycket bra programledare för Babel.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

JK Rowling måste jag nämna under den här punkten. När hon skrev den första boken om Harry Potter var hon ensamstående mamma, hade en knaper ekonomi och hon skrev boken på olika caféer medan dottern sov bredvid. På Wikipedia kan jag läsa att JK Rowling är den första författare som blivit dollarmiljardär på sitt författarskap. Hon har en förmögenhet på cirka 1 miljard dollar eller 7 miljarder svenska kronor. Man kan minst sagt säga att böckerna om Harry Potter definitivt blev en succé och att hennes liv lär ha förändrats drastiskt efter böckernas lansering. Hon jobbar mycket ideellt, är föreningsaktiv och har skänkt en stor del av sina intäkter till välgörenhet. Böckerna om Harry Potter har sålts i 400 miljoner exemplar världen över och översatts till 65 språk.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jessica Sciefauer. Därför tänkte jag försöka hinna vara med på Kulturkollos bokcirkel om När hundarna kommer. Tove Jansson. Jag skulle vilja läsa om hennes Muminböcker nu som vuxen, men också upptäcka hennes övriga författarskap. Sist, men absolut inte minst så har jag tyvärr missat att läsa Jane Austen, så även henne skulle jag vilja upptäcka.