Kvinnoalfabetet – Bokstaven K

Skärmklipp 2015-10-29 14.09.35

Idag har jag skrivit tenta i Biblioteksjuridik, så därför har bloggen fått stå tillbaka de senaste veckorna. Därför är jag också sen med flera bokstäver i Enligt O:s alfabetsutmaning. Här kommer bokstaven K.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K

Anna Karolina blev en trevlig bekantskap när jag läste Stöld av babian för några månader sedan. Hon har lyckats hitta en ny spännande nisch tycker jag, någonstans mellan spänningsroman och typisk kriminalroman, med inspiration av Snabba cash och därtill ett intressant språk och ett mångfacetterat persongalleri. Jag har fått hem hennes nya bok, Står dig inte åter, som recensionsexemplar, men har tyvärr inte haft tillfälle att läsa den än eftersom det var som e-bok och jag tycker det är jättesvårt att hitta tid och möjlighet att läsa e-böcker, det är mycket enklare med vanliga fysiska böcker tycker jag.

 

Kristina Appelquist måste jag ju också nämna. Jag gillar verkligen hennes deckarserie där rektor Emma Lundgren och kriminalkommissarie Filip Alexandersson står i fokus. Svenska deckare som utspelar sig i en högskolemiljö och med en rektor i huvudrollen, nytänkande och riktigt bra! Hoppas hon skriver fler böcker snart.

 

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag tycker att konstnären Frida Kahlo är fascinerande. Jag läste att hon 1925 råkat ut för en trafikolycka (18 år gammal) vilket gjorde henne sängliggande. Hon fick permanenta skador på både rygg och livmoder, hon hade ständigt svåra smärtor och det tog lång tid innan hon kunde gå igen efter olyckan. Det var när hon var sängliggande som hon började måla och hennes konst var ofta påverkad av hennes turbulenta liv. Förutom trafikolyckan var hon nämligen med om mycket mer. När hon var tre år började Mexikanska revolutionen, som kom att påverka hennes barndom. När hon var sex år fick hon polio (barnförlamning) och efter det var hennes högre ben smalare än det vänstra, vilket hon gärna dolde i långa, färgglada kjolar. Hon ägnade sig åt boxning som liten flicka och var aktiv i Mexikos kommunistiska parti som tonåring. Hon gifte sig  som 21-åring med en 20 år äldre man, de hade ett problemfyllt förhållande och han hade flera förhållanden vid sidan om deras äktenskap. Dessutom genomgick de flera missfall och aborter. Hon dog 1954 efter flera års beroende av alkohol och smärtstillande mediciner. Det går rykten om att hon begick självmord, men man vet inte om det är sant. Hon målade främst i olja och det var en naiv konst i stilleben med många självporträtt.

 

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag tänkte ta Kristina Ohlson på frågan om favoritförfattare, och hon är en favorit hos mig, men hon passar också in under denna fråga, för jag är faktiskt väldigt imponerad av henne. Jag fastnade för henne för hennes deckare om Fredrika Bergman (debutboken såldes till 20 länder!), men hon har också skrivit barnböcker, bland annat Glasbarnen som hon fick Sveriges Radios Barnens Romanpris 2013 för. Hon har de sista åren också skrivit Lotus Blues och Mios Blues som fått bra kritik. Just de böckerna står tyvärr ännu olästa i min bokhylla, men jag ser fram emot att läsa även dem. Vi känner väl också främst till henne som författare och numera jobbar hon som författare på heltid. Men vad alla kanske inte vet är att hon har en annan spännande karriär också. Hon har nämligen jobbat som säkerhetspolitisk analytiker och rådgivare för Säkerhetspolisen, Rikspolisstyrelsen, Utrikesdepartementet och Försvarshögskolan. Dessutom har hon jobbat med terrorfrågor på den internationella säkerhetsorganisationen OSSE i Wien.

 

Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Jag läste det som Robert W skrivit som svar på frågan om favoritförfattare på K och såg att han skrivit om Karina Johansson, journalist och författare från Sunne, som skrivit och publicerat tre deckare i Sunnemiljö. Jag har aldrig hört talas om henne tidigare, men eftersom jag gillar svenska deckare blev jag väldigt nyfiken och ska definitivt kolla upp henne. Tack för tipset!

 

Sedan måste jag också skriva Kristina Sandberg. Under resan ner till Borås (där jag skrivit tentan idag) så lyssnade jag på början av Att föda ett barn och än så länge älskar jag den. Jag bara längtar efter att få sätta mig i bilen och fortsätta lyssna.

 

Jag skulle också vilja läsa Katarina Taikons böcker om Katitzi igen som vuxen och jag skulle även vilja utforska Ellen Key och Karin Boyes författarskap närmare.