Kvinnoalfabetet – Bokstaven M

Skärmklipp 2015-11-05 22.59.24

Så var det dags för bokstaven M i Enligt O:s alfabetsutmaning. Denna vecka dyker det upp en ny fråga också, spännande! Här kommer frågorna:

Vilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?

Här måste jag nämna Liza Marklund. Jag läste hennes första deckare när den kom ut 1988 och sedan var jag fast. Det var ju hon som startade genren med kvinnliga deckarförfattare där ofta en kvinna står i huvudrollen och som ofta skildrar kvinnors och barns perspektiv och där man också får följa huvudpersonernas privatliv likväl som själva deckargåtan. Hon har också skrivit böckerna om Maria Eriksson, Gömda och Asyl, som det blev en väldans debatt kring sanningshalten, men som oavsett vilket är väldigt bra. Hon är också journalist och UNICEF-ambassadör. Den deckarserie som hon 1998 inledde med Sprängaren avslutades i somras med den elfte boken: Järnblod. Jag har den här hemma och ser fram emot att få läsa den, få återse karaktärerna, men också få ett avslut på serien. Maria Gripe höll jag nästan på att glömma, men hon var en otroligt stor favorit i min barndom. Jag vet inte hur många gånger jag läste, och levde med i, När tordyveln flyger i skymningen och Skuggserien.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Det kanske är lite att ta i att säga att Malena Ernman är en stor favorit. Hon sjunger i en genre som jag inte har särskilt stor koll på. Jag, och säkert många med mig, fick upp ögonen för henne (och opera) när hon var med i Melodifestivalen och vann med La voix. Sedan dess har jag sett henne då och då och fascinerats av hennes begåvning och utstrålning. Marie Fredriksson är kanske inte heller någon jättestor favorit idag, men Roxette var väldigt populära när jag växte upp, så jag har ju följt hennes karriär, men också hennes resa som privatperson. Hon fick en hjärntumör 2002, friskförklarades 2006 och har nu gjort comeback efter den svåra sjukdomen, vilket är väldigt starkt gjort.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Jag lyssnade på Maxida Märaks sommarprat i somras. Tidigare var hon helt okänd för mig, men jag blev imponerad över vilken stark och självsäker kvinna hon är, och hur stolt hon är över sitt ursprung. Hon är född 1988 i Jokkmokk och uppvuxen i en renskötarfamilj. Hon är svensk-samisk jojkare, hiphopmusiker, skådespelare, människorättsaktivist och engagerad i samers rättigheter. Dessutom är hon mamma. Under ett års tid har ett filmteam från SVT följt henne och hennes syster Mimie och i slutet av 2015 ska det komma en dokumentär om systrarna. Den vill jag se. Skådespelerskan Margareta Krook vill jag också lyfta fram, liksom Mia Skäringer som jag tycker är både rolig och begåvad.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?

Moa Martinson. Vi läste säkert något av henne i skolan, men nu som vuxen vill jag gärna utforska hennes författarskap. Det känns som att jag har missat mycket bra läsning. Majgull Axelsson. Jag vill gärna läsa Jag heter inte Miriam som jag hört och läst så mycket om. Som barn missade jag böckerna om Anne på Grönkulla, så jag skulle gärna vilja läsa den serien som vuxen. Kanske tillsammans med min dotter? Så L M Montgomery måste jag också nämna här.