Kvinnoalfabetet – bokstaven N

Skärmklipp 2015-11-19 11.21.15

Så var det dags att ta itu med bokstaven N i Enligt O:s alfabetsutmaning. Spontant känns N som en svår bokstav. Vi får se vad jag lyckas klura ut. Här kommer frågorna:

Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?

Jag vet att jag redan har tagit upp Johanna Nilsson under bokstaven J. Men hon är värd att nämnas igen. Jag älskar verkligen hennes ungdomsböcker. Jag läste hennes första ungdomsbok när den kom ut 1996 och sedan dess har jag följt henne. Sedan jag skrev svaren till bokstaven J har jag dessutom hunnit utforska ännu mer av hennes författarskap, dels en barnbok som heter Pojken som botade sömnen och dels en lättläst bok för vuxna som heter Poeten i glasburen. Hon är en sådan skicklig författare att hon behärskar alla genrer och hon gör det dessutom riktigt, riktigt bra. Cilla Naumanns ungdomsböcker gillade jag också jättemycket och nu ser jag fram emot att läsa hennes vuxenbok Bära barnet hem.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Ninni Schulmans deckare har jag fastnat för. Hittills har hon skrivit fyra böcker och jag har läst dem allihopa. De utspelar sig i värmländska Hagfors och handlar om journalisten Magdalena och poliserna Petra och Christer.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Norah Jones introducerades jag till av en gammal brevvän. Hon sjunger riktigt bra. Jag såg att Monika på Bokföring enligt Monika nämnde Anette Norman. Hon kommer från Härnösand som ligger i närheten av mina föräldrar så jag har följt henne genom åren. Hon är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna och har tagit två OS-guld, 2006 och 2010, samt tre VM-guld och sju EM-guld. Efter OS-guldet 2010 splittrades laget, men Anette har ändå fortsatt med curlingen. Hon har en fil kand i matematik (!), är hedersdoktor vid Mittuniversitetet och drabbades tyvärr av bröstcancer 2013. Hon har verkligen bidragit till att ge den okända sporten curling ett ansikte. Jenny Nyström vill jag också, precis som Robert på Mina skrivna ord, lyfta fram!

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?

Jag har läst genuspedagogik och brinner för sådana frågor. Trots det har jag inte läst Nina Björks klassiker Under det rosa täcket (men det har förstås hänvisats till den otaliga gånger under utbildningen) så den skulle jag gärna vilja läsa. Jag har läst några böcker av Sofia Nordin, men jag har betydligt fler olästa av henne. Jag gillar sättet hon skriver på, så jag vill definitivt fortsätta utforska hennes författarskap.