Kvinnoalfabetet – Bokstaven R

R

Denna vecka är vi framme vid bokstaven R i Enligt O:s Kvinnoalfabetsutmaning. Med Q i förra veckan var det riktigt svårt, fullt så svårt lär det inte kunna bli på R tycker jag.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på R.

Det är ju svårt att inte nämna JK Rowling, med tanke på att jag har läst och gillat alla Harry Potter-böcker. Däremot har jag inte läst hennes vuxenroman som hon skrev efter HP-serien.

 

Vilken kvinna på R, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?

Jag är inte sådär överdrivet förtjust i Robyn som sångerska. Men hon och jag är lika gamla och därför har jag liksom följt henne genom karriären. Hon slog igenom med Do you really want me (show respect) 1995, då både hon och jag var 15-16 år nånting. Visste ni att hon också sjungit in signaturmelodin till Lilla Sportspegeln (då hon var 12 år), hon har varit UNICEF-ambassadör, hon driver ett eget skivbolag, hon har varit förband åt Madonna, hon har fått massor av priser och utmärkelser, däribland flera Grammisar och Rockbjörnar, och hon har blivit Årets svensk bland annat för att hon är en förebild för såväl unga tjejer och killar som för vuxna kvinnor och män. Allt detta och hon är bara 36 år. Imponerande.

 

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på R vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Alexandra Rapaport tycker jag är riktigt duktig. Vi har bland annat sett henne i Kronprinsessan, Lasse-Majas detektivbyrå, Morden i Sandhamn, Modus och nu senast här i Gåsmamman.

 

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på R har du ännu inte utforskat?

Karolina Ramqvist har fått mycket hyllning för Flickvännen och Den vita staden. Jag började läsa Flickvännen när den kom, men fastnade inte alls för den då. Skulle dock vilja ge den en ny chans.

One thought on “Kvinnoalfabetet – Bokstaven R

Comments are closed.