Kvinnoalfabetet – Bokstaven Q

QFörra veckan var det dags för QEnligt O:s Kvinnoalfabetsutmaning och det var helt klart den svåraste bokstaven hittills.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.

Det är flera andra som har nämnt Anna Quindlen nu och jag hade först ingen aning om vem hon var, förrän jag insåg att det är hon som skrivit Svart och blå. Den har jag läst för många, många år sedan. Det var den första boken jag läst om kvinnomisshandel och sedan dess har det inte blivit så fasligt många fler. Så synd att fler inte skriver om detta viktiga och hemska ämne.

 

Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Dr Quinn är en teveserie som jag såg sporadiskt för en himla massa år sedan. Jag gillade det faktum att det var just en kvinnlig läkare som skildrades. Nu var jag väldigt ung när jag såg den sist, men jag vill minnas att jag tyckte att Dr Quinn var en modig, stark och sympatisk karaktär.

 

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Fuskar lite här, efternamnet börjar inte på Q, men innehåller i alla fall Q. Dssutom har hon faktiskt skrivit en bok, men författare var inte hennes huvudsakliga yrke. Minns ni Ulla-Carin Lindqvist som var journalist och som våren 2003 diagnostiserades med den dödliga nervsjukdomen ALS. Hennes sista månader ägnade hon åt att ge upplysning om sjukdomen och ge den ett ansikte. Bland annat skrev hon Ro utan åror och hon spelade också in dokumentärfilmen Min kamp mot tiden, men avled samma kväll som dokumentären sändes i SVT.

 

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag vet att jag har haft med Kristina Appelqvist på bokstaven K, men jag nämner henne här också, jag kommer faktiskt inte på fler just nu. Jag gillar hennes deckare med högskolerektorn Emma i huvudrollen.