Kvinnoalfabetet: G

Skärmklipp 2015-10-01 12.23.05

Dags för bokstaven G i Enligt O:s alfabetsutmaning. Det är så roligt att sitta och klura på svaren, för att inte tala om hur bra det känns att få uppmärksamma alla dessa härliga och begåvade kvinnor! Här kommer veckans frågor:

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.

Veckans bokstav kändes faktiskt ovanligt lätt. En av mina absoluta favoritförfattare är Maria Gripe, så henne måste jag förstås lyfta fram. Men jag väljer också Malin Persson Giolito, dotter till Leif GW Persson, författare och jurist. Samt Gabriella Ullberg Westin som kommer från Hudiksvall (!), skriver deckare och utkom med debuten Ensamfjäril förra året.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Greta Garbo är en kvinna som jag sett att många nämner här i Kvinnoalfabetet. Jag skulle även ha kunnat haft med henne på sista frågan eftersom jag praktiskt taget inte har sett någon film med henne. Jag är också nyfiken på hennes liv och därmed är jag också nyfiken på Lena Einhorns Blekingegatan 32. Men nog om detta, för den jag verkligen hade tänkt att lyfta fram i denna fråga är Claudia Galli Concha. Tydligen debuterade hon redan som treåring som Lill-Banarne i Film-tajm med Trazan och Banarne. Men jag fick upp ögonen för henne i TV4:s såpa Skilda Världar som jag aldrig missat ett avsnitt av. Sedan har jag sett henne i bland annat Tusenbröder, Svensson Svensson, hundprogrammet Bulldogg i Barnkanalen, Let´s Dance, Fjällbackamorden och Parlamentet. Detta visar på hennes otroliga bredd, där hon fixar allt från humor, till deckare, från programledarskap till barnprogram. Hon är rolig, hon är begåvad, hon är vacker och hon är ambitiös. Hur kan man inte gilla henne?!

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Gudrun Abascal. Kanske inte så många som läser detta känner till henne? Hon är barnmorska, omvårdnadschef och chefsbarnmorska vid BB Stockholm. Hon var också initiativtagare till de i svensk sjukvård okonventionella förlossningsklinikerna ABC-enheten vid Södersjukhuset i Stockholm och BB Stockholm (Sveriges första förlossningsklinik i privat regi. Hon är också känd som författare till böckerna Att föda – en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter och Att möta förlossningssmärtan. När jag var gravid läste jag dem med stor behållning och de var också kurslitteratur när jag utbildade mig till doula. Gudrun Abascal har inga egna barn, men har hela sitt liv brunnit för att ge kvinnor en trygg och hemlik miljö att föda i och kämpat för att kvinnorna ska våga lita på sin egna inneboende kraft.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Sally Greens Half Bad – Ondskans son står oläst i min bokhylla. Jag har hört mycket gott om den boken, men ännu inte haft tid att läsa den, så det ser jag fram emot. Barnboksmakarna Gunilla Wolde och Gunilla Bergström kommer jag att stifta bekantskap med igen nu som vuxen eftersom jag läser en universitetskurs i barnlitteratur och ska analysera Totte- och Alfonsböckerna där och även detta ser jag fram emot.

 

One thought on “Kvinnoalfabetet: G

  1. Claudia Galli är ett ypperligt val 🙂 Skilda världar visste jag faktiskt inte att hon var med i, förrän jag kollade upp henne på Wikipedia. Konstigt nog tittade jag aldrig på Skilda världar, jag som ändå brukar älska TV-serier 🙂

Comments are closed.