Två nya böcker om Märta

marta-och-sagohastarna      marta-pa-ridlager

Den hästtokiga tjejen Märta har jag skrivit om förut. Bland annat Märtas hästbok, Märta rider vilse och Märta på hopptävling. Nu har två nya böcker i serien kommit, nämligen Märta och sagohästarna och Märta på ridläger.

I Märta och sagohästarna berättar Märta om några olika sagohästar som finns, som enhörningar, kentaurer, Bäckahästen och Sleipner. Märta funderar på hur det skulle se ut om ridskolan skulle vara full med sådana hästar. Vilket kaos det skulle bli. Kanske det är lättast ändå med en vanlig brun häst som håller sig på marken. En häst som trivs på ridskolan och med att lära Märta att rida.

I Märta på ridläger är det dags för höstlov och då ska Märta få vara med på ridläger på ridskolan. Och det ska dessutom bli övernattning i en stuga alldeles intill stallet! De blir tilldelade varsin häst som de ska ha hela lägret. Märta har turen att få sin favorithäst. En dag rider de förbi en kulle med ett kors. En grav. Det är tydligen Grevinnans grav. Lite kusligt är det allt. Det är snart halloween, det är mörkt ute och om kvällarna läser de spökhistorier. En kväll blir det läskigt på riktigt! När ridlägret är slut inser Märta att det inte bara är ridning utan en massa jobb också med hästar. Men aldrig har hon skrattat så mycket, hon har fått vara med sina vänner, fått nya vänner och Julia har varit hennes häst under några underbara dagar.

Jag tycker att böckerna om Märta är jättebra. De skildrar livet i stallet på ett fint och trovärdigt sätt. Märta var ganska rädd för hästar när hon började rida och det är skönt med böcker där även den känslan uppmärksammas. Det här är jättefina hästböcker för nybörjarläsarna, att läsa själv eller ha som högläsning. Böckerna ingår i serien Lätt att läsa. De har stor enkel text och mycket luft mellan raderna. Som jag skrivit tidigare så gillar jag också verkligen illustrationerna som är charmiga, färgglada, enkla men samtidigt uttrycksfulla. Ett stort plus för att det i böckerna också finns med en kille som rider, vilket annars inte tillhör vanligheten i hästböcker. Hela serien om Märta rekommenderas varmt för alla hästälskare.

Böckerna om Märta skrivs och illustreras av Erika Eklund Wilson. Märta och sagohästarna finns att köpa på Adlibris och på Bokus. Även Märta på ridläger finns på Adlibris och på Bokus.