Lär dig leva

lar-dig-leva-mindre-stress---mer-narvaroLär dig leva – Mindre stress – Mer närvaro av Mats och Susan Billmark har blivit väldigt hyllad och det var därför med stor förväntan som jag tog mig an boken. I baksidestexten står det att den är såld i 500 000 exemplar och utgiven i tio länder. Jag kan förstå varför den blivit så populär. Boken innehåller mycket livsvisdom som vi alla säkert skulle ha stor nytta av. Författarna visar att det är fullt möjligt att komma tillrätta med stress och oro. En av deras stora hörnstenar är mindfulness. Med medveten närvaro i nuet menar de att man kan få ett lugnare, gladare och mer harmoniskt liv.

Båda författarna har drabbats av utbrändhet. De började läsa på om ämnet och som en del i sin läkeprocess skrev de dagböcker om sin vardag. Det resulterade i  boken Lär dig leva, som nu omarbetats och getts ut på nytt. I en intervju säger författarna att den nya omarbetade boken består av 50% nytt material och 50% gammalt material. Författarna föreläser också på temat stress, utbrändhet och mindfulness.

Jag har själv varit sjukskriven för utbrändhet, så jag tillhör förstås bokens målgrupp. Dock kan jag säga att man absolut inte behöver ha problem med stress eller utbrändhet för att läsa boken och få något ut av den. Tvärtom, jag tror att vem som helst kan ha nytta av en hel del i boken för att få ett mer harmoniskt liv. Boken är tankvärd. Jag läste någonstans att författarna rekommenderar att man läser ett kapitel i taget snarare än sträckläser boken, för att verkligen kunna ta till sig innehållet. Det har jag gjort. Det har tagit lång tid att läsa den. Jag har strukit under, skrivit utropstecken i marginalen och framförallt reflekterat kring vad författarna skrivit och kring mitt eget liv.

Boken är väldigt lättläst, konkret och handfast. De tips och råd som finns i boken är lätta att tillämpa på sitt eget liv. Boken har korta kapitel med mycket luft kring. Någonstans läste jag att den här boken kan sägas vara en sammanfattning på alla självhjälpsböcker och böcker om personlig utveckling som finns och det var en bra beskrivning. Boken vänder sig mer till nybörjare som inte har så stora kunskaper om stress och mindfulness, än till personer som har läst väldigt mycket i ämnet. Om man läst rätt så mycket om ämnet så blir det en hel del upprepning, men det behöver inte vara någon nackdel, för det är trots allt ofta som man redan vet saker och ting, men man ändå inte lever efter de principerna, så påminnelse är av godo. Framförallt tror jag att en person som precis blivit diagnosticerad med utbrändhet eller liknande diagnoser kan ha stor nytta av boken. Den är som sagt lättillgänglig vilket är ett måste när man nyss blivit sjuk. Samtidigt innehåller boken i stort sett all info man behöver då i början för att kunna skapa en förändring i sitt liv och försöka få ett mer stressfritt och harmoniskt liv. Kort sagt så vill jag varmt rekommendera Lär dig leva – Mindre stress – Mer närvaro.

Boken är utgiven på Inre Hälsa Förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.