Du föll och jag för dig

du-foll-och-jag-for-digDu föll och jag för dig är en härlig titel tycker jag. Boken är också riktigt bra. Den handlar om den ordentliga prästdottern Frida och den struliga hockeykillen Jakob. När de ser varandra så dras de till varandra med en kraft som inte går att stå emot. De blir tillsammans mot alla odds. Kärleken sägs vara blind, men när Frida får höra rykten om att Jakob använder droger och dessutom ljuger för henne så kan hon inte längre blunda för sanningen.

Temat i den här ungdomsromanen är förstås givet. Den är en slags modern Romeo och Julia-saga. Men trots att det temat bör vara uttjatat vid det här laget så är det trots allt ett ständigt aktuellt tema. Att Jakob missbrukar narkotika tillför en extra dimension i boken. Det handlar alltså inte bara om två ungdomar från olika slags familjer och med olika bakgrund, utan det finns ett ytterligare perspektiv, och det gillar jag. Dessutom tycker jag att det är bra att ungdomar får läsa om narkotika på det här sättet och få en skildring av vad narkotika gör med relationer.

Karaktärerna känns lite platta tycker jag. Jakob har jag svårt att få grepp om och Frida framställs stundvis som lite för präktig samtidigt som hon stundvis tar för sig och vågar ge svar på tal och gå sin egen väg. Ett plus är dock att man får läsa berättelsen lite ur bådas perspektiv och därmed ser man också att saker och ting sällan är svartvita, och sällan kan ses på bara ett sätt. Jag tycker också om att boken har många intressanta bifigurer. Fridas lillasyster Astrid fastnade jag för och även hennes prästpappa. Ett annat plus är att boken utspelar sig i Norrland och att det finns vissa dialektala uttryck som vittnar om vart boken utspelar sig och det är alltid kul för en norrlänning att se. Överhuvudtaget känns boken också väldigt realistisk och trovärdig. En bok att känna igen sig i och leva sig in i. Boken är lättläst och snabbläst. En riktig sträckläsningsbok. Kanske ingen bok som stannar kvar i all framtid, men det är en trevlig läsupplevelse. Jag har inte läst något av Lina Stoltz tidigare, men jag ser fram emot att göra det.

Du föll och jag för dig är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.