LasseMajas detektivbyrå

9789162278373.jpgBöckerna om Lasse och Maja blev välkända när de började gå som julkalender på tv. Serien består just nu av ett femtontal böcker. En långfilm håller på att spelas in och kommer att gå upp på biograferna under julen 2008. Dessutom finns ett cdrom-spel.

Böckerna är skrivna av Martin Widmark och har roliga och detaljerade illustrationer av Helena Willis. LasseMajas detektivbyrå är en serie lättlästa och fängslande pusseldeckare för barn mellan 6 – 12 år. De handlar alltså om klasskompisarna Lasse och Maja som har en detektivbyrå tillsammans. Böckerna är väldigt lättlästa och är riktiga sträckläsningsböcker eftersom de är så spännande. De passar också mycket bra som högläsningsböcker.

Den första boken i serien kom 2002 och heter Diamantmysteriet. Själv har jag läst Skolmysteriet, som kom 2006 och är en riktigt bra barndeckare. I Skolmysteriet så svämmar den lilla staden Valleby över av förfalskade sedlar. Lasse och Maja upptäcker att spåren leder till deras egen skola. De gör allt för att hitta den skyldige och till slut avslöjas han – men förfalskaren är inte den man kan tro!